View Single Post
Eski 12-03-2019, 10:22   #76
CornusMas
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 197
Sayın AkisSoftware ve sayın ebd,

öncelikle çimlendirme konusunda bol şans diliyorum sizlere. Keşke daha önce bu bitkiyi yakından incelemiş olsaydım ve size net bilgi verebilseydim. Aklıma gelen birkaç ayrıntıyı sizle paylaşmak istiyorum, işinize yarayabilir:

1- Tohumlar ana bitkinin dibine düştükten sonra yaprak ve toprak karışımı içerisinde, nemli bir yüzeyde bulunuyor. Genellikle direk güneş görmeyen ancak çok da karanlık olmayan kısımlarda çimlenmenin daha yoğun olduğunu görüyorum.

2- Tohumların olgunlaştıkları sonbaharı takip eden ilkbaharda çimlendiklerini düşünüyorum. Daha eski, mesela iki yıllık tohumlarda genellikle delikler oluyor. Büyük ihtimalle böcekler çimlenmemiş tohumları yaz aylarında yiyorlar. Tohumların parlak kahverengi olan dış kabuğu bir sonraki yıl oldukça mat bir renk alıyor.

3- Tohumların her bahar, yoğun şekilde çimlendiğini görüyorum. Herhangi bir sıcak dalgası, yangın...vb olmasına gerek duymuyorlar. Buradan yola çıkarak tohumların çimlenme engelini kırmak için sıcak uygulamasına ihtiyaç duymadıklarını düşünüyorum. Bence kaynar suya koymanın faydası olmayacaktır.

4- Bence tohumun dışındaki kahverengi kabuğu, embriyoya zarar vermeden kırıp çıkarın. İç kısımları ıslak kağıt peçeteler arasına koyup oda sıcaklığında tutun. Büyük ihtimalle daha hızlı çimleneceklerdir. Tabi ara ara kontrol edip küflenme varsa temizlemelisiniz (AkisSoftware, konuyu Corylus colurna çimlendirme ile ilgili mesajlarımızdan hatırlarsınız)

5- Bir dahaki sefere Styrax officinalis çalışarı dibinde çimlenmiş tohumların resmini çekip göndereceğim. Ne kadar çok olduklarını göreceksiniz. Biraz zaman verin tohumlara. Bence çimlenecekler. En azından bir kısmının çimleneceğine eminim neredeyse.

6- Sayın ebd, benim tohumları topladığım yerin denizden yüksekliği 150m-300m aralığı. Daha yukarılarda da bu türe rastlıyorum ancak bahsettiğim yüksekliklerde geniş alanları yoğun şekilde kaplıyorlar. 750m çok büyük bir fark değil. Bence sorun olmaz, biraz gecikirler sadece.

7- Tohumları topladığım Bal Ormanı içerisine arıcılar kovanları koyacakları yerleri hazırlamaya başladılar. Yakında kovanlar gelecek

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön