View Single Post
Eski 11-03-2019, 02:05   #51
s.serdar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
Bu yöntem de suyun metresini ve debisini söyleyebiliyor mu? Bir tanıdığım bakır çubukla bakılıp, "su var denen" tarlasına 150 metre sondaj yaptırdı. 30 bin lirası çöpe gitti. Bu yöntemin garantisi var mı ve ücretlendirmesi ne kadar?
Hayır, bu yöntem sadece yer altında su bulunduran kayaç ve toprak yapısının belirlenmesini amaçlıyor. Bu etüd ile su bulunduracak tabaka saptanabilir ise bu tabakanın kalınlığı ve derinliği saptanabiliyor. Bu değerlere bağlı olarak da çok sağlıklı olmamakla birlikte tahmini bir debinin saptanabilmesi mümkündür.

Söz konusu etüd ile örneğin bünyesinde su bulunduran bir kireç taşı tabakası saptanır ise sondaj yapılmaya değer bir noktanın bulunduğu düşünülebilir. Ancak bünyesinde su bulunduran çok öz olarak akifer diye tanımlanan toprak yapısı saptansa bile buradan mutlaka yeterli su çıkacağı anlamına gelmez. Zira tektonik hareket ve depremler yer altı su akış ve toplanma alanlarını değiştirebilir. On binlerce yıl önce içinde su bulunduran yer altı katmanları yıllar sonrasında fay hatları ve depremlere dayalı olarak tamamen susuz hale gelmiş olabilirler. Dolayısı ile garantisi yoktur.

Buna rağmen su arama çalışmalarında halen bilinen ve en geçerli yöntem budur. Fiyatları yöreden ve firmadan firmaya, kazılacak kuyuda kullanılacak matkap çapına ve kuyu açıldıktan sonra içeri döşenecek olan kılıf borusunun cins ve çapına bağlı olarak 2018 yılı fiyatları ile Ankara'da metresi 175 liradan 750 liraya kadar değişmektedir. Ben 2018 Haziran ayında 270 liradan yaptırdım. 12,5 inç matkap çapı ve 200 mm kılıf borusu döşenmek şartı ile.

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön