View Single Post
Eski 03-03-2019, 20:24   #13
Portakal Rengi
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi siflera12 Mesajı Göster
Tabikide her bölge don görebilir ancak bilmediğiniz şey donun ne kadar uzun süre devam ettiği yukarıda örnek verilen yerlerde de don görülse bile bu don bitkilere zarar vermeyecek derecede kısa sürüyor örneğin Karacaali , Büyükkumla , Kumyaka , Eğerce gibi bölgeler diğer yerlere göre kışın daha sıcak oluyor ve çok nadiren don olayı gerçekleşiyor ki o da hafif oluyor yani bu bölgelerde bile tropikal meyveler yetiştirilebilirken Akdeniz'de yetişmeme ihtimali çok ama çok düşük bir ihtimal eğer birgün Mudanya ya yolunuz düşerse dışarda dikili muz ve avokado ağaçlarına dikkatlice bakmanızı öneririm ki meyve dahi veriyorlar [emoji106]
Altta verdiğim linkide inceleyebilirsiniz
MUDANYA TOPRAĞINDAN BEREKET FIŞKIRIYOR
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Tarımla yakından ilgilisiniz. Bu nedenle yazıyorum.
Rize de mandalina yetişir. Batum da limon bahçesi vardı. Arbotaryum a gitmişitm. Tropikal bölge ağaçları görmüştüm. Bu ağaçların oralarda ayakta kalabiliyor olması, farklı iklime uyum gösterebildiğini belirtiyor. Ancak, her yıl ürün alınamıyor. Meyveler yeterli olgunlukta olmuyor vb. olumsuzluklar dinledim.
Güney bölgelerinin meyveleri için, Mudanya benzer sorunlara gebe olmak durumunda. Bitki-İklim koşulları ilişkisi bilimsel anlamda belirli ve açık bir ilişki. Mudanya da muz bahçesi olmaz, olamaz. Zorlamamak gerek.
Muğla Gökova da her şey yetiştirilir derler. Muz ağaçları en büyüğü 10 cm olacak kadar meyve hevengi veriyor. (Alanya da mevsim başlangıcında gördüğünüz şekilde veriyor. Fark yok. Kaldı ki Alanya'da da sera içinde yetiştirebiliyorlar.) Daha fazla büyümüyor, olgunlaşmıyor ve dalında bırakırsanız çürüyor. Muz meyve döneminde iken don ya da sert gece soğuğu olmaz. Mevsim sıcak mevsimi. Ham haliyle toplayıp, elma ile birlikte kağıt kaplı ortamlarda olgunlaştırarak yiyorlar.
Aynı düşünceyi sürdüreyim. Hatay Amik Ovası. Muz yetiştirilen bir bölgemiz değil. Enlemi tutar, Akdeniz iklimidir. Bitkinin beklentisini karşılamayan bir şeyler var. Genel anlamda benzerlik de yeterli olmuyor.


Düzenleyen Portakal Rengi : 03-03-2019 saat 20:25 Neden: noktalama
Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön