View Single Post
Eski 01-03-2019, 21:47   #18
evet sıradaki
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-03-2019
Şehir: izmir çeşme
Mesajlar: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cevvаl Mesajı Göster
Bende bir şeyi çok merak ediyorum, bildiğim kadarıyla ülkemizde hiç hindistan cevizi ağacı yetişmiyor, ya da hiç yok. Ancak yetişkin, en az 10 metre boyunda bir hindistan cevizi palmiyesi, kıyı dalgalarının ıslattığı bir sahile nakil edilse, tuz ve denizin ılık koruyuculuğu onun hayatta kalmasına katkı sağlayabilirmi?

Araştırmalarım sonucu, akdeniz kışları dondurucu ve yağışlı, soğuk ve aşırı nemli toprak palmiye köklerinde mantar oluşumuna neden oluyormuş, buradan yola çıkarak kıyı tuzluluğu ve sıcaklığı bu durumu biraz olsun tersine çevirebilirmi? Tabi burada üç unsur var, tuz, ılıman kıyı, ve yetişkin palmiye olması şartları tolere edebilmesi için etken olarak tahmin ediyorum.

Bu üç faktör bir araya gelirse fotoğraftaki gibi bir görüntüyü taklit edebilecek bir sahil tasarlamak mümkün diyebilirmiyiz?
Yorumları itina ile tek tek okudum, çoğu tutarsız ve ayrıca lafı bukadar dolaştırmaya lüzum yok; eğer kıyılarda don olayı vakitleri iç kesimlerdeki kadar uzun süreli değilse, kıyıya hindistan cevizi nakli yapmak için umut var demektir. Kesin veri varmı, kaç saat süren eksi dereceler söz konusu? Ve bunun ince hesabı bile henüz elinizde yokken, afaki yorumlar geçersizdir. Veriler olsa bile, hiç bir şey değişmez. Çünkü test edilmemiş bir şey üzerinden konuşmak hiç yaratıcı bir yaklaşım değil, en önce yapılması gereken şey deneme yanılmadır.

Burada amaçlanan şey nedir? Yetişkin ağaçlardan kasıt nedir, bitki seçimi-türü nedir? Nereden ithal edilecek nasıl nakil edilecek ve kaç yaşında ağaçlar tercih edilmeli, yoksa tam aksine tohumlarımı ekilmeli yahut fidanlarmı denenmeli.

Bence ticari amaçlı düşünülecek boyutta bir hayale kapılmamalı, süs için ya da deney için araştırma amaçlı yapılırsa olabilir.

Yinede bilmenizi isterimki, çok boş ve gerçekten gereksiz bir çaba, umudunuzu kırmak istemem. Yetişse bile kıymeti yok, üç beş ağaç için değilecek bir zahmet değil, ülkemizde ona gelinceye kadar yapılacak o kadar şey var ki... Üzgünüm realist olmak gerekir.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen evet sıradaki : 01-03-2019 saat 21:49 Neden: foto alıntı
evet sıradaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön