View Single Post
Eski 28-02-2019, 17:46   #31
siflera12
Ağaç Dostu
 
siflera12's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2017
Şehir: Bursa ( Gemlik - Osmangazi )
Mesajlar: 1,475
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Tohumların belki de tamamı toprakta çimlenirse (doğada nasıl oluyorsa) daha sağlıklı oluyor ve önceden viyollerde hazırlanan abilerine yetişip, geçiyorlar. Peki niye viyol veya bardaklarda çimlendiriyoruz.



Ben yaylaya ekiyorum, direk oraya ekersem pek çok tohum için zamanı kaçırmış olurum. Çünkü yayla için ekim-dikim zamanı mayıs sonları. Mayıs sonunda toprağa ekilen domates-biber-patlıcan vb. sebzelerin sezona yetişerek ürün verme ihtimali çok düşük. Dolayısıyla özellikle bu üçünü önceden plastik beyaz bardaklarda ekiyorum ki sezonu kaçırmayayım.



Sezona yetişebilen, daha kısa sürede ürün veren mısır, salatalık, karpuz, kabak, çekirdek, baklagilleri direk toprağa ekiyorum. Bu ürünleri bardak-viyolde de denedim ancak sıcaklara denk gelip kırmızı örümceklere çok yatkın oluyor ve hastalıklara yakalanıyorlar. Özellikle fasulye-barbunyagilleri kesinlikle direk toprağa ekmek gerek, viyolde ince gövde uzun boy yapıp toprağa alındıklarında kırılıyorlar.



Toprağa ekildiğinde yetişmesi zor olan ve kayıp verme ihtimali yüksek tigernut (yer bademi) gibi ürünleri de bardaklarda yetiştiriyorum. Karnabahar-brokoli-pırasa gibi kışlık ürünler aslında zamanlama olarak toprağa ekilebilir ama verim nasıl olur bilemediğim için tecrübeli arkadaşlar yorum yaparsa iyi olur.



İlk aklıma gelenler bunlar..
Dediğiniz doğru ancak yanıldığınız noktalarda var her tohumu direk yere ekemezsiniz ( havalar ısınmadan) çünkü tohumların yerde çürüme ya da donma problemi olabiliyor bu yüzden zaten viyol tercih ediliyor. Ben her zaman tohumları saksı vb şeylerde çimlendirme işlemine alırım daha sonra yere dikerim viyolde çimlendirme işlemine almak bitkiye hastalık getirmez siz geç çıkarıyorsunuz demekki ben havalar ısınmaya başladığı zaman çıkarır dikerim. Baklagilleri zaten uzun süre viyolde tutamazsınız çünkü hızlı büyür bu yüzden hemen ekilmemeli bahara az bir zaman kala ekilmelidir ( Toprak her zaman için daha geç ısınır ).
Ve doğada zaten bir düzen var o tohumlar belirli bir zamanda düşüp çimleniyorlar [emoji846]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siflera12 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön