View Single Post
Eski 20-02-2019, 11:24   #21
bellamaine12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-02-2019
Şehir: elkhart
Mesajlar: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aeroponic Mesajı Göster
Merhabalar,

Öncelikle kendimden kısa olarak bahsetmek isterim.
Geniş sayılabilecek bir alanda (Kuru/Sulu arazi) atadan beri tarım yapan bir ailenin son kuşak temsilcisiyim. 9 Yıldır bir fiil açık arazi tarımının içindeyim.
Hem bahçecilik (nar,antepfıstığı), hem de tarla bitkileri (pamuk,mısır,arpa,buğday vb.) üretimleri yapıyoruz. 4 kuşaktır gelen tecrübeye, kendi bilgi birikimlerimi ve teknolojiyi katarak arazilerimizde bir çok yenilik yaptık bu zamana kadar.
Sektörün içinde olmam vesilesiyle de , bitkisel üretim kısmıyla ilgili bir çok sorunu biliyor ve kendi sorunlarımız için çözüm üretmeye çalışıyorum. (ürünün para etmemesi,iklimsel problemler,kooperatifleşmenin önemi, girdi maliyetlerinin yüksekliği vb.) (Bu konular ve bunların çözümüyle alakalı başka bir başlıkta uzun uzun konuşabiliriz

Son 1-2 senedir Kapalı Mekanda Dikey Tarım üzerine yerli ve yabancı kaynaklarda araştırmalar yapıyorum. İnternet derya deniz. Kimi zaman yanlış,kimi zaman doğru, kimi zaman eksik binlerce bilgi var. Bazen bu bilgiler bize ışık tutarken bazen kafa karışıklığına sebebiyet veriyor. Benimde aslında bu konuyu açma sebebim bu. Benim gibi kafa karışıklığı yaşayanlar varsa doğru bilgiyi tartışarak/konuşarak elde etmek.

Bölgemiz genelinde (Güneydoğu Anadolu) seracılık faaliyetleri yok denecek kadar az olduğu için seracılık tecrübemiz mevcut değil. Ee tabi durum böyle olunca açık alan tarımından Kapalı Alanda Dikey Topraksız Tarım modeli, 1970 model Anadol'dan inip, 2018 model Mercedese binmek gibi oluyor.

Şimdi topraksız tarımda Katı ve Sıvı Ortamlarda Yetiştiriclik yapan bir çok firma/kişi mevcut. Kimi bunları hobi amaçlı, kimi ise sera ortamında yapmakta. Yatırımın geri dönüşü, karlılık baz alındığında en rantabıl yetiştirme şekli sizce nedir? NASA'nın raporuna göre aeroponik yöntem dünyada ve uzayda bitki yetiştirmenin en verimli yönü. Fakat sorun şu ki NASA verimlilik kavramını maliyet hesaba katmadan (çünkü NASA'nın araştırmaları maliyet üzerine değildir) yapmaktadır.

Örneklemek adına : aeroponikte 1 domates fidesinden 20TL'lik domates satarsınız ama onun maliyeti 15TL'dir cebinize 5TL Kar kalır. NFT veya katı ortamda yetişticiilik yaparsınız 17TL'lik domates verimi elde etmişsinizdir ama maliyeti 10TL'dir cebinize 7 TL kalır. Yani sonuç olarak ekonomik olarak bu örnekte NFT aeroponikten çok daha karlıdır. (burada NFT ve aeroponik yöntemleri ve rakamlar örnek olarak rastgele verilmiştir.)

Yurtiçi ve yurtdışında yapılmış akademik makalelerde ekonomik anlamda verimlilik karşılaştırması/araştırması yapan bir çalışmaya henüz rastlamadım.

Burada bir çok arkadaş belli yetiştiricilik türlerinde denemeler yapmış.
Topraksız tarımda katı mı sıvı mı? katı ise hangi medya , sıvı ise hangi teknikler ekonomik olarak en verimli?

Başlıkta hem kendim için hem de benim gibi düşünenler için bu soruya cevap arıyorum. Şimdiden katkı yapacak herkese teşekkür ederim.
I believe that the biggest factor in growing this kind of plant is the location. If it's a tropical country then it's good.

bellamaine12 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön