View Single Post
Eski 19-02-2019, 19:49   #191
CornusMas
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 198
Sayın Atamaca sorularınıza yanıt vermeye çalışayım

Alıntı:
Çiçek açmayan Ihlamur ağacına aşılama yapılarak durum düzeltilebilir mi? Evetse aşılamayı ben (amatör biri olarak) yapabilirmiyim, yoksa bir uzman mı gerekir?
Bunu daha önce bu forumda yazmıştım. Tüm ıhlamur türleri çiçek açar ancak çiçeklenme pek çok faktöre bağlı karmaşık bir süreçtir. Ayrıca türlerin ihtiyaçları da birbirinden farklıdır. Ağacı kendi kendine bırakırsanız bir süre sonra çiçek verecektir. Naçizane iki önerim olacak:

1- Kişisel gözlemlerime göre ıhlamurlar budandıktan sonra oluşturdukları genç sürgünlerde çiçek vermiyor ya da az veriyorlar. Bu nedenle ağacınızda sert budama yaptıysanız bir süre yeni dalların gelişmesi için ağaca zaman verin.

2- Toprak yapınız uygun değilse, ağacınız topraktan özellikle Fosfor elementini alamıyorsa çiçeklenme az olabilir ya da olmayabilir. Ancak bu hemen toprağa fosfor içerikli gübre vermeniz anlamına gelmez. Öncelikle toprağınızı analiz ettirmeli, hem PH (asitlik derecesi) hem de toprakta eksik/fazla olan mineralleri öğrenmelisiniz. Örneğin Türkiye'de yaygın bir tür olan Gümüşi ıhlamur (Tilia tomentosa) hafif asidik ya da nötral toprakları sever (PH 6.7 - 7.2). Toprağınızın PH değeri bu aralıklar dışındaysa ıhlamurunuz ihtiyaç duyduğu besin maddeleri toprakta olsa bile onları alamaz. Organik gübrelerle ağacınızın taç iz düşümünü (dalların uç noktasından yere indireceğiniz dikmelerin ağaç gövdesi etrafında oluşturduğu alan) gübreleyip toprak kalitesini artırmayı deneyebilirsiniz. Kimyasal gübreler kontrollsüz şekilde kullanıldıklarında bitkiye ve çevreye zarar verir. Organik, doğal gübreler kullanın. İyi yanmış (güneşte en az bir yaz bekletilmiş) çiftlik gübresi, solucan gübresi...vb gibi. Ayrıca ıhlamur güneş sever. Çok gölgede kalıyor olması da çiçeklenmeyi kısıtlar.

Bence herhangi bir aşılama işlemine gerek yok. Yine de istiyorsanız Youtube'da bu konuda bolca video var. İnceleyip aşıyı kendiniz de yapabilirsiniz. Zor bir işlem değildir. Ancak acemi olduğunuz dönemde yapacağınız aşıların tutmama ihtimali yüksek. Bu durumda yaptığınız aşı türüne göre ağacınızdan çok önemli bir parçayı kaybedeceksiniz. Bunu göze alıyorsanız neden olmasın. Ama tekrar ediyorum, bence aşı yapmanıza gerek yok.

Alıntı:
Bu ağaçlar kökten inanılmaz sürgün veriyor, bunları yok etmek mi gerekiyor? Eğer öyleyse bunlar nasıl yok edilir? Makasla kesiyorum ertesi sene 10 mislisi çıkıyor, her geçen gün daha da sert çıkıyorlar.
Ihlamur kök sürgünü veren bir türdür. Ana bitkinin iyi gelişmesi için ve ıhlamur çalılığı yaratmak istemiyorsanız evet kök sürgünlerini keserek temizlemelisiniz. Ihlamurun kök sürgünü vermesini engellemek için yapabileceğiniz çok fazla şey yok. Ben ıhlamur kök sürgünlerini ıhlamur fidanı üretmek için kullanıyorum. Sizde bu sürgünleri bir parça kök ile birlikte çıkarıp yeni ıhlamur fidanları elde edebilirsiniz. Ağacınız küçükse, kök yapısı yeterince büyük değilse bu işlem ağacınıza zarar verir. Yapacaksanız dikkatli olun.

Dip sürgününü azaltmanın bir yolu da malçlama yapmaktır. Sert, organik ya da inorganik materyallerle ağacınızın kök çevresini 8-10cm derinlikte olacak şekilde kaplayın. Bu işleme malçlama denir. Malçlamanın dip sürgünlerini azaltmanın yanında başka pek çok faydası vardır. Ayrıca son derece dekoratif görünür. Büyük yapı marketlerin bahçe bölümlerinde büyük torbalarda (20-25 litre) satılan çam kabuklarından birkaç torba alıp ağacınızın kök çevresini bu malzemeyle kaplayın (malçlayın). Yine de bu işlem kesin bir çözüm değildir. Olsun, yılda bir, bir miktar dip sürgünü temizlemek o kadar zor bir iş olmasa gerek

Alıntı:
Bir kaç sene önce komşulardan biri kimseye sormadan danışmadan bahçenin ortasına bir Ceviz ağacı ekti. Ihlamur'a zararı varmıdır? Çok kişi cevizi kaldırın burdan tüm bitkilere zararı olur diyor, ne yapmalıyım? Kocaman ağaç oldu bile, hatta geçen sene 5-6 tane de yemiş verdi.
Bazı bitkiler birbirleriyle çok iyi anlaşırken (companion plants) bazılarının bir arada yaşaması zordur. Öncelikle, ağaçlarınız birbirine çok yakınsa hem topraktaki besin ve su, hem de güneş ışığı için birbirleriyle yarışacaklardır. Dikkatli bir budama yapmaz, büyümelerini kontrol etmezseniz sağlıksız gelişebilirler. Ağaçlarınız arasındaki mesafe ne kadar? Hem ıhlamur hem de ceviz oldukça büyük olabilen ağaçlar. Aralarında en az 7-8m mesafe olması iyi olur. Ayrıca ceviz "Allelopatik" bir bitkidir. Yani köklerinden ve diğer dokularından başka bitkilerin gelişmesini engelleyici kimyasallar salgılar. Bu ceviz ağacının yakınındaki bitkilerin gelişimini inhibe ederek cevizin gelişimi için avantaj sağlar. Ancak bu etki çok güçlü değil. Bu nedenle ceviz ağacınızın bahçenize önemli bir zararı olacağını düşünmüyorum. Allelopatik etkisinden daha çok altındaki bitkilerin güneşini keserek büyümelerine etkisi daha fazla olacaktır.

Alıntı:
Resim lazımsa çekip ekleyeyim.
Şu an yapraksız dönemdeyiz. Bu nedenle ıhlamurlarınızın türlerini resimlerden belirlemek zor olacaktır. Yapraklar geliştikten sonra, mayıs haziran gibi, ağacın uzaktan profili, gövdenin yakından (gövde çatlaklarının görülebileceği kadar yakından makro), dalların ve tomurcukların yakından görünümü, yaprakların alt ve üst yüzeylerinin görünümünü fotoğraflayıp gönderirseniz ağaçlarınızın türünü belirleyip ihtiyaç duyabilecekleri şeyleri daha net söyleyebiliriz.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön