View Single Post
Eski 25-09-2007, 15:20   #89
serder
Ağaç Dostu
 
serder's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: iST
Mesajlar: 227
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sokak lambası Mesajı Göster
Tohum ekip büyütenler bu işin püf noktasını anlatabilirler mi? Şimdiye kadar hiç başarılı olamadım. Tekrar denemek istiyorum.
Forumda bu konudaki her yazılanı okudum. Denemelerimde başarıya dpğru gidiyor. Sanırım ben yardımcı olabilirim.
1- Tohumların Çatlatılması: Tohumlar birkaç gün güneşte kalırsa kendiliğinden (olgun tohumlar) çatlıyor. Eğer çatlamazlar ise dikkatlice ince çatlaklar oluşturmak lazım. Altarnatif olarak tohumları sıcak suda bekletmek. Bir veya iki gün suda bekletilebilir.
2- Toprak ve saksı: Kumlu ve torflu toprak yazılmış forumda. Ben sadece torf(Çiçekçilerde TÖRF diye geçebilir) kullandım. Uzun bir pet şişe 15 cm civarında kesilir ise uygun bir ortam oluşur. Ben hem saksıda hemde pet bardakta çimlendirdim. Bardaktan erken almak gerekiyor en sağlıklısı sanırım derin bir saksı.
3- Dikim: Bununla ilgili iki yöntem yazılmış. Birincisi yan yatırmak, ikincisi sivri uç aşağı gelecek şekilde toprağa batırmak. Şahsi denemelerim sonucunda dik batırmak daha uygun ve bitkiye yardımcı oluyor.
3.1- Yan dikim: Toprağın üzerine tohumu koyup üzerine bir santim kadar toprak koyun. Derinde kalması çıkmasını zorlaştırıyor.
3.2- Dik dikim: Toprağın üzerine tohumları sivri uçları aşağıya gelecek şekilde yuvarlak ucu görünecek kadar batırın.
4- Sulama: İlk sulamanız önemli bolca su verin. Sonraki sulamalarınız toprak kurudukça olacak. Toprağın üst yüzeyi sizi aldatmasın birkaç santim altı nemli olacaktır. Torf'a ekmiş iseniz ve güneş, rüzgar almıyorsa (İstanbul şartlarında neredeyse 10 gün nemini koruyor) kontrol edip sulayın.

Genel olarak suyu sevmediklerini okudum. Sırf su yüzünden ilk denememde sadece bir tane çıkmıştı. Son diktiğim altı tohumda filizlendi.
5- Saksıya alma: Sanırım işin püf noktasıda bu. Eğerki pet bardak **** şişede filizlendirdiyseniz hızla saksıya alın. Bunun için saksınızı hazırladıktan sonra filizinizi bolca sulayın (kolay sökebilmek için). Mümkün olduğunca kökün etrafındaki toprağı dökmeyin. Saksınıza toprağı kök mümkün mertebe yukarıda kalacak şekilde toprak koyun. Daha sonra filizinizi dikkatlice yerleştirin. Filizin etrafına toprak koyup dikkatlice sıkıştırın ama yavaşça. Bir güzel sulayın. Ertesi gün toprağı biraz daha sıkıştırın ve gerekiyorsa biraz daha toprak koyun.

Sulama ve bakım konusunda henüz acemi olduğumdan yaşadıkça yazarım. Ama bildiğim suyu çok sevmediğidir. En azından büyüyene kadar....

Umarım yeterli detay vardır ve kolay anlaşılır olmuştur.....

serder Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön