View Single Post
Eski 25-01-2019, 19:09   #20
trenci10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-11-2007
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
Her lafa kulak asmayın ilgilenmeyin . Ben bu işe başladığımda bir üniversite profesörüne topraksız tarım yapmak istiyorum dedim bana güldü nerede yapacaksınız dedi. Evimin terasında deyince biz laboratuvarda zor yapıyoruz dedi. Bende dayanamadım çektiğim fotoğrafları gösterdim. İnanmıyorum bunları siz mi yaptınız dedi. Evet ben yaptım deyince peki besin eriğini nereden buldunuz diye sordu bende kendim hazırlıyorum dedim. İnanıyorum biz dışarıdan alıyoruz dedi. Yani şunu söylemek istiyorum en güvendiklerim bile yardımcı olmak yerine köstek olmayı seçtiler. Özetle söyleyeyim bu iş yüzlerce sayfa kitap okumakla olmaz okuduğun iki satır yazının altını çizmesini bileceksin. AYİNESİ İŞTİR KİŞİNİN LAFA BAKILMAZ. Ne yaptıklarınızı gösterin ki ne bildiğinizi bilelim. Bu işe gönül veren canla başla çalışan çıtasını yükseltmek için çabalayan arkadaşlarımı kutluyorum başarılar diliyorum. Gelecek topraksız tarım dadır.
Merhaba,

yazmak istediğim konu topraksız tarım değil ama topraksız tarımla ilgili araştırırken öğrendiklerimle ilgili.

Bu ayın onbeşinde toprak tahlili ile ilgili bir seminere katıldık.

En çok toprak tahlilini badem ve ceviz üreticileri yaptırmış. Bu nedenle asıl badem ve ceviz üreticileri davetli idi.

Açılış konuşmalsından sonra konuşmacı olan devlet üniversitesinde profosör bayan, katılımcılar arasında ziraat mühendisleri, fidancılar, ceviz ve badem üreticileri var biraz genel konulardan başlayalım deyip ülkemzdeki ağaç sayısından, üretim ve ithalat miktarından başlayıp orada olan kimsenin pek ilgilenmediği konuları önce anlattı.

Daha sonra cins seçimi, aşılama konularıyla devam etti.

Asıl eskiden ziraat ilaç kalıntılarından ürünler geri dönüyorken şimdi potasyum v.s. gibi toprak elementlerine bakıyorlar. Şimdi aşırı ve dengesiz gübrelemeye dikkat etmeliyiz, bu konudan geri iadeler oluyor demesi dikkatimi çekti.

Bir saati aşkın konuşmanın sadece toplam iki veya üç dakikası toprak tahliliyle ilgiliydi denilebilir. Konuşmasını slayt gösterisiyle de destekledi. Sonra soru cevap bölümüne geçildi.

Soru soranlar toprak tahliliyle ilgili gelen prafösöre, cins seçimi, budama, kök hastalığı gibi toprak tahliliyle ilgilsi olmayan birçok soru sordu, hoca ise neredeyse soruların hepsini ilgili kurum diye bir yere havale etti.

soru sorma sıram geldiğinde iki soru sordum.

1- Hocam slaytlardaki bilgilerin çoğunu internette bulamadım. Sizin bu slaytlarınız halka açıkmı?

Cevap hayır oldu.

2 - Toprak tahlilini yaptırdık ziraat mühendisi gerekli gübre karışımını verdi. Örneğin 400 gr potasyum attık. Yetti mi? Birazı kaldıysa bunun ne kadarı toprakta kaldı? 3 - yıl sonraki toprak tahliline kadar bekliycekmiyiz diye sordum.

Cevap geçiştirildi.

Her elementin toprakta ilerleme hızı farklıdır. Bize gübreyi yaprak taç hizasına attırıyorlar, tahlil edilecek toprağı ağaca en uzak yerden aldırıyorlar.

Bunun sonucunda ağacın isteği ile attığımız gübre miktarı arasında acayip fark oluşabiliyor buna kimse değinmedi.

Bir kişi suyunun tahlilini yaptırmış. Suyun ec si ve mineralleriyle ilgili sonucu yorumlayacak birini bulamamış. Belki bir çare bulurum diye sordu. Adama uzaylı görmüş gibi baktılar. Ne demek istediğini kimse anlamadı. Bu kişiye çıkışta beni bul sana ec, ph ve su tahlili ile ilgili cevap vereyim dedim. Çıkışta birbuçuk saat kadar konuştuk. Hem sorularına cevap verdim hem bu siteyi önerdim.

Buraya kadar sabırla okuduysanız şunu demek istiyorum.

Devlet üniversitesinin profösörü bile bilgi ve dökümanlarını paylaşmıyorken burada tüm bilgilerini paylaşan başta Kudret hocam olmak üzere site kurucularına, yöneticilerine, karşılıksız bilgilerini paylaşan üyelere, hatta okuyanlara bile çok teşekkür ediyorum. İyiki varsınız.

Bu sitenin ve paylaşımlarınızın kıymeyini bir kez daha gördüm. Hepiniz sağolun, varolun.


Düzenleyen trenci10 : 25-01-2019 saat 19:13 Neden: yazım hatası
trenci10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön