View Single Post
Eski 20-01-2019, 15:55   #844
A_D
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-01-2019
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mesut Temiz Mesajı Göster
Kaktüs ve sukulentlerin büyük çoğunluğu mümkün olduğunca çok güneş ışığı ister ve bu sağlanmayınca gerçek formunu kazanamayıp cılız, ince ve solgun gelişir... Yine, uzun süre az güneş ışığı alan bir konumda tutulan bir kaktüs ya da sukulent birden yoğun güneş ışığı alan bir konuma çıkarıldığında, en çok güneş ışığı isteyenlerde bile güneş yanıkları oluşur.
Ancak, tecrübeler aloe vera'nın diğer pekçok sukulente kıyasla çok daha az ışıkta gayet düzgün gelişebildiğini gösteriyor... Ancak belli bir büyüklüğe gelmiş ve uygun biçimde güneşe kademeli olarak alıştırılmış aloe vera'ların tam güneş ışığında zarar görmeden geliştiği anlaşılıyor... Sonuçta bu bitki sıcak ülkelerde tüm gün güneş alan tarlalarda tarımı yapılan bir bitki...
Ben şahsen risk almıyor ve yaz boyu diğer sukulentlerime göre daha kısa bir süre güneş alan bir konumda tutuyorum, sonuç da iyi... Daha önce tüm gün güneş alan yerlerde tuttuğum aloe vera'larımda kararma ve yapraklarında incelme olmuştu, güneş ışığını azaltınca tekrar kalınlaştılar ve yeşil renge döndüler... Ama güneş çok azalınca iyice açık, beyazımsı bir yeşil renk alıyorlar ve cılızlaşıyorlar... Sağlıksız oldukları hemen anlaşılıyor... Çok az güneşin bitkinin gelişimini olumsuz etkilediği çok açık..
Bence orta ışıkla başlayıp ufak denemelerle arttırabilirsiniz..

Yalnız güneş ışığı konusunun dışında, aloe vera soğuğa karşı çok hassas bir bitkidir, Ankara'nın soğuğundan iyi korumanız çok önemli... Örneğin cam balkonda kolayca bir gecede ölebilir bitkiniz...

Bol şans...

.
Teşekkürler Mesut Bey. Yazınız benim için çok aydınlatıcı oldu. Güneş ışığı konusunda "güneşi hiç sevmez" ile "güneşe bayılır" zıt kutupları arasında gidip gelen yorumların sebeb-i hikmeti buymuş demek ki. Belli bir büyüklüğe erişmeden önce güneş ışığı zararlı olabiliyor ama belli büyüklüğü geçtikten sonra ne kadar güneş ışığı alırsa o kadar faydalı, çünkü güneş ışığından zarar görmeyecek kadar büyük artık veramız. Zaten sizin de yazdığınız gibi profesyonel olarak aloe vera üreten firmaların videolarını izlediğimde bitkilerin tamamen dışarda ve güneş altında olduğunu görüyordum.

Soğuk konusunda haklısınız. Zaten öyle bir şey yapmıyorum, şu an güney cepheye bakan pencerenin iç tarafında duruyorlar, belki yazın kapalı cam balkona alabilirim. Gerçi cam pencerenin önünde durursa da güneş ışığı mercek etkisi yapıp yakabilir deniyor ama şimdilik ben öyle bir şey deneyimlemedim, belki kış olduğundandır.

A_D Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön