View Single Post
Eski 19-01-2019, 08:01   #12
Portakal Rengi
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cevvаl Mesajı Göster
Bende bir şeyi çok merak ediyorum, bildiğim kadarıyla ülkemizde hiç hindistan cevizi ağacı yetişmiyor, ya da hiç yok. Ancak yetişkin, en az 10 metre boyunda bir hindistan cevizi palmiyesi, kıyı dalgalarının ıslattığı bir sahile nakil edilse, tuz ve denizin ılık koruyuculuğu onun hayatta kalmasına katkı sağlayabilirmi?

Araştırmalarım sonucu, akdeniz kışları dondurucu ve yağışlı, soğuk ve aşırı nemli toprak palmiye köklerinde mantar oluşumuna neden oluyormuş, buradan yola çıkarak kıyı tuzluluğu ve sıcaklığı bu durumu biraz olsun tersine çevirebilirmi? Tabi burada üç unsur var, tuz, ılıman kıyı, ve yetişkin palmiye olması şartları tolere edebilmesi için etken olarak tahmin ediyorum.

Bu üç faktör bir araya gelirse fotoğraftaki gibi bir görüntüyü taklit edebilecek bir sahil tasarlamak mümkün diyebilirmiyiz?
Bitkinin yetişmesini sağlayan koşullardan bir tanesi iklim isteği. İklim isteği ise sıcaklıkla sınırlı değil. Belirli sıcaklıktaki günlerin sayısından tutun, nemlilik yüzdesine, bundan yağmur mevsimine kadar bir çok etken tanımlanabilir.
Palmiyeler ülkemizde yetişen bir tür değil. Ancak, Marmaris'e kadar olan bölgelerde yetiştirilebiliyor. Palmiyenin iklim isteği toleransı bu bölgelere uygun. Muz söz konusu olduğunda Alanya ve Anamur. Akdeniz kıyısından yukarı çıkılamıyor. Bitki büyüyor, meyve vermiyor.
Sitemizde hindistan cevizi bölümü var. Orada iklim isteği şöyle :
Yillik sicaklik
21–30°C (70–86°F)
Yilin en sicak ayinin sicakligi
28–37°C (81–99°F)
En soguk ayin sicakligi
4–12°C (39–54°F)
Tolere edebildigi milimum sicaklik
0°C (32°F)
4 ile 37 derece sıcaklık aralığında bölgemiz yok. Buna yakın değerleri sağlayabilecek bölge Güney Akdeniz bölgemiz.(37 °C da % kaç nem ?)
Yinede denenebilir görünüyor.
Palmiye gibi yetişir, hurma gibi meyvelerini de görebiliriz. Muz gibi, bitkiyi yetiştirip, meyvesini göremeyebiliriz. Başka koşulları değiştirerek uyum göstermesini de sağlayabiliriz. Araştırmanızı iklimle sınırlamayın.
Bir gözlemimi aktarayım. 2018 mayıs ayında beklenmedik sıkı yağışlar oldu. (Marmaris Fethiye arasında) Gemlik tipi zeytinler neredeyse tüm yapraklarını döktü. Yaz boyunca yaprak yeniledi. Ağaçlar çok canlı yapraklarla kaplı, hala. Ancak, bu yıl zeytin vermesi gereken ağaçların hiçbiri meyveye yatmadı. Çiçek bile açmadı. İki yıl önce dalları kırılıyordu zeytinden.
Sitedeki ilgili bölümü incelerseniz iyi olur. Çöl ortamında yetiştirilebilinmiş. Çöl gecesi Akdeniz'den soğuktur. Nem sıfırdır.


Düzenleyen Portakal Rengi : 19-01-2019 saat 08:09 Neden: düzeltme
Portakal Rengi Çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön