View Single Post
Eski 18-01-2019, 22:07   #11
m.sanсаk
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-01-2019
Şehir: lstanbul
Mesajlar: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cevvаl Mesajı Göster
Bende bir şeyi çok merak ediyorum, bildiğim kadarıyla ülkemizde hiç hindistan cevizi ağacı yetişmiyor, ya da hiç yok. Ancak yetişkin, en az 10 metre boyunda bir hindistan cevizi palmiyesi, kıyı dalgalarının ıslattığı bir sahile nakil edilse, tuz ve denizin ılık koruyuculuğu onun hayatta kalmasına katkı sağlayabilirmi?

Araştırmalarım sonucu, akdeniz kışları dondurucu ve yağışlı, soğuk ve aşırı nemli toprak palmiye köklerinde mantar oluşumuna neden oluyormuş, buradan yola çıkarak kıyı tuzluluğu ve sıcaklığı bu durumu biraz olsun tersine çevirebilirmi? Tabi burada üç unsur var, tuz, ılıman kıyı, ve yetişkin palmiye olması şartları tolere edebilmesi için etken olarak tahmin ediyorum.

Bu üç faktör bir araya gelirse fotoğraftaki gibi bir görüntüyü taklit edebilecek bir sahil tasarlamak mümkün diyebilirmiyiz?
Teoride öyle gibi ama projeniz çalışmayabilir; hayaller hawaii gerçekler antartika çıkabilir. Sizin hayalinizi az çok tahmin edebiliyorum. Örneğin, kumburnu ölüdeniz kumsalında böyle bir görüntü gibi bir şey umuyorsunuz sanırım.

Akdeniz ikliminde, ekvatordan ne kadar uzak olduğunuz, ya da kuzey rüzgarları ile denizden karaya doğru olan rüzgarların çakışması ve bunun gibi her şey hesaba katılmalı.

Akdeniz suyu kışın neredeyse tropikal kadar sıcaktır. Bir kıyas yapılacak olursa eğer, güney floridanın okyanus verileri ile bizim alanya deniz suyu sıcaklığı verilerimiz arasında çok bir fark olmadığını net bir şekilde görmek mümkündür. Bu doğru, fakat ne de olsa memleketmizin enlemleri kuzeye çok yakın olduğundan genel olarak kış memleketiyiz desek yeridir.

Kışın en soğuk dönemlerde, tepelerde oluşan buzlanma ve soğuk hava kütlesi, tıpkı bir akar su gibi geceleri en aşağı noktalara kadar, akar - erişir ve çoğu bitki dondan zarar görebilir. Hindistan cevizi de bu nedenle ülkemizde yetişmesi imkansız olabilecek tropikal palmiyelerden biridir, fakat kıyıya çok yakın yerler için net bir şey söylemek güç, belkide mümkün olabilir... Hindistan cevizi ve tuz ilişkisi hakkında net bir bilgim yok, bunu ayrı tutuyorum ki konu karışmasın.

Kuzey akımı, en soğuk saatlerde nereye kadar etki gösterir, deniz suyu sıcaklığı ile karşılaştığında hangisi baskın gelir ve kıyılara sınır olarak nerede ne kadar etki eder bunu kestirmek çok zor. Net bir ölçü vermek yer ve konuma göre değişir, bu işin uzmanları buna karar verir.

Ama genel olarak bir portre çizmek adına toparlamak gerekirse akdeniz koşullarında kış mevsimlerindeki işleyiş ve döngü bu şekilde olmaktadır.

Tropikal çöller, yağmurlu ekvatoral iklimlerde, kara zemini derecelerini en serin aylarda bile okyanus veya deniz sıcaklığı etkisi soğumadan yıl boyu dengede tutar. Burada da, iç merkezlerin kıyıya olan uzaklığı vb. her şey, kış mevsiminde zaman zaman farklılık gösterebilir.

Dünyanın her karışı farklı koşullara sahiptir, hiç bir yer yarım kilometre ötedeki yere eş değer olmayabilir, dağ tepe, ormanlar, rüzgarlar gibi etkenler her yeri farklı kılar.

Eklenen Resimler
    

Düzenleyen m.sanсаk : 18-01-2019 saat 23:06 Neden: tekrar bir görsel eklendi
m.sanсаk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön