View Single Post
Eski 18-01-2019, 05:42   #8
Portakal Rengi
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
Donma ile ilgili temel bilgiler :
Saf su için; 0 derecedeki sıvı suyun 0 derecede buza dönüşmesi için 80 kcal/kg enerji kaybetmesi gerekir. Bu olay 0 dereceye yakın sıcaklıklarda rüzgar tarafından gerçekleştirilebilir.
Buharlaşma : Saf suyun 100 derecedeki sıvı durumdan 100 derecedeki buhar haline gelmesi için 534 kcal/kg enerjinin suya aktarılması gerekir. Enerjiyi aktarabilirseniz sıvı halden buhara dönüşür.
Nasıl olur? : Suyun buharlaşması her sıcaklıkta olanaklıdır. Yaz Kış önemli değil. Dış ortama bir kap su koyun ve izleyin. Bir süre sonra su bitecektir. (Buharlaşarak havaya karışacaktır.) Havayı nemlendirmiş olacağız. Hava molekülü su molekülünü buhar olarak bünyesine alır. Bu sırada gerekli olan enerjiyi (sıvı halden buhar haline geçme enerjisi. Buna Buharlaşma Gizli Isısı denir.) ortamdan sağlayacaktır. Ortamda hava ve su bulunduğuna göre ikisi de ısı kaybedecekler ve soğuyacaklardır. Olay sırasında, su donma sıcaklığına yakın sıcaklıkta ve buharlaşmaya gereken enerjiyi donmadan sağlayacak kadar büyük kütleye sahip değilse donacaktır.
Sonuçta deniz kenarına yakınlık engel değil. Örneğin, Akdeniz'de denizin üzerinde yer alan platformun yüzeyinde, +5 derecenin altındaki rüzgarlı bir havada don görülebilir. Kıyıya gitmenize de gerek yok, denizden uzaklaşmanıza da. (Tuzlu suyun donma sıcaklığı daha düşük olduğu için sıcaklıklar değişir, donma zorlaşır. Olay değişmez.)

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön