View Single Post
Eski 17-01-2019, 08:40   #842
Mesut Temiz
Moderatör
 
Mesut Temiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 1,122
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi A_D Mesajı Göster
28 sayfanın tamamını sabırla okudum. Aloe vera bakımında merak ettiğim 3 konu vardı:

-Toprak
-Su
-Güneş

İlk ikisinde cevaplar aşağı yukarı aynı. Torf olmayan veya torf oranı düşük bahçe toprağı ve az su istediği genel kabul görmüş. (Su konusunu biliyordum ama burayı okuduktan sonra halen fazla suladığımı fark ettim. Artık unutacağım )

Fakat güneş konusunda kafam çok karıştı. Açıkçası aynı kafa karışıklığı araştırma yaptığımda youtube ve diğer sitelerde de karşıma çıkmıştı. Yorumlar güneşe bayılırdan güneşten nefret edere kadar birbirine zıt iki kutupta farklılık gösteriyor.

Mesela burada ilk mesajlarda Mine Hanım "tam güneş seven dış mekan bitkisi", Güler Hanım, "güneş alan bir yerde muhafaza ediniz" demiş. Ama daha sonra gölgeye alınca düzeldi şeklinde yorum yapan üyelere "o zaman bırakınız öyle kalsın" şeklinde cevap vermiş. Kendi devasa veraları (maşallah) İstanbul'da yaz kış kapalı bir balkonda duruyor, görebildiğim kadarıyla da doğrudan güneş alıyorlar. Ama başlığın sonlarına doğru doğrudan güneş alan konumlar yerine ışık alan ama güneşi direkt görmeyen konumlar ağırlık kazanmaya başlamış. Kısacası güneş konusunda bir cevaba ulaşamadım. Deneme yanılmayla göreceğiz artık.

Bir de sanırım kış aylarında olduğumuz için fazla bir şey beklememiz lazım gelişme konusunda. Bunu da öğrendiğim iyi oldu. Büyümüyor, gelişmiyor diye kendimizi helak etmememiz lazım bu aylarda.
Kaktüs ve sukulentlerin büyük çoğunluğu mümkün olduğunca çok güneş ışığı ister ve bu sağlanmayınca gerçek formunu kazanamayıp cılız, ince ve solgun gelişir... Yine, uzun süre az güneş ışığı alan bir konumda tutulan bir kaktüs ya da sukulent birden yoğun güneş ışığı alan bir konuma çıkarıldığında, en çok güneş ışığı isteyenlerde bile güneş yanıkları oluşur.
Ancak, tecrübeler aloe vera'nın diğer pekçok sukulente kıyasla çok daha az ışıkta gayet düzgün gelişebildiğini gösteriyor... Ancak belli bir büyüklüğe gelmiş ve uygun biçimde güneşe kademeli olarak alıştırılmış aloe vera'ların tam güneş ışığında zarar görmeden geliştiği anlaşılıyor... Sonuçta bu bitki sıcak ülkelerde tüm gün güneş alan tarlalarda tarımı yapılan bir bitki...
Ben şahsen risk almıyor ve yaz boyu diğer sukulentlerime göre daha kısa bir süre güneş alan bir konumda tutuyorum, sonuç da iyi... Daha önce tüm gün güneş alan yerlerde tuttuğum aloe vera'larımda kararma ve yapraklarında incelme olmuştu, güneş ışığını azaltınca tekrar kalınlaştılar ve yeşil renge döndüler... Ama güneş çok azalınca iyice açık, beyazımsı bir yeşil renk alıyorlar ve cılızlaşıyorlar... Sağlıksız oldukları hemen anlaşılıyor... Çok az güneşin bitkinin gelişimini olumsuz etkilediği çok açık..
Bence orta ışıkla başlayıp ufak denemelerle arttırabilirsiniz..

Yalnız güneş ışığı konusunun dışında, aloe vera soğuğa karşı çok hassas bir bitkidir, Ankara'nın soğuğundan iyi korumanız çok önemli... Örneğin cam balkonda kolayca bir gecede ölebilir bitkiniz...

Bol şans...

.

Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön