View Single Post
Eski 15-01-2019, 15:05   #1
Ardacal
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-03-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 15
Ardacal/Bahçe

Merhaba ;
İki sene önce foruma katıldım.. 2 senelik amatörce deneyimlerimden sonra ben de bahçemi ve deneyimlerimi sizinle paylaşmak istedim.. Geçen sene mevsimsel etkiler nedeniyle düşük verimli bir yıl geçirmiş olmama ve tohum alamamış olmama rağmen Tohum paylaşım etkinliği ile birlikte heyecanın yeniden başladığı şu günlerde umarım hepimiz için bol verimli ve keyifli bir sene olur…
Bahçenin bulunduğu şehir : Çanakkale

Bahçenin büyüklüğü : 150 m2 içinde 45 m2 sebze bahçesi

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Deniz kenarı Rüzgarlı

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : yazlık

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : 2016 yılından bu yana..

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Hayır

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Kişisel

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) :
Ağaçlar : Zeytin, Elma, Şeftali, Küçük bir kayısı, Küçük bir Defne , Ceviz ve bodur bir çam Kenarlarda bizden önce ekilmiş kırmızı erikler..
Süs bitkileri: Yasemin, Hanımeli, Zakkum, Leylak,
Çok zor oluşturduğumuz Açık geniş bir çim alanı…
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Çoğaltmayı başaramadım. Bu sene tekrar deneyeceğim.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Otomatik sulama şebeke suyu..

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Sebze bahçesine damla sulama yaptık. Çimalanı sulama sistemini de tasarruflu olan piskürtme aparatları ile değiştirdik… Halen bir depomuz yok..yağmur suları için bir depo edinmeyi istiyorum..

Toprak özellikleri : aslında 2 senedir amatör bir şekilde sebze yetiştiriyoruz. Deneme yanılma safhası henüz geçmedi. Bu nedenle Toprak özellikleri konusunda bilgi ve deneyime sahip değilim..

Kompost yapıyor musunuz? : Her türlü makale ve inceliklerini okudum. Ancak henüz yapmadım.. Ama evsal atıkları bahçe toprağına gömmek gibi alışkanlıklarım var.. Çay artıkları bazı sebze kabukları gibi.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Evet her ilaç zararlı olmadığını öğrendim.. Bu sene borda bulamacı yapmadığım Zeytinlerimin tamamı sineklerin istilasına uğradı. Mümkün olduğunca ilaç ve benzeri kimyasallardan uzak durmaya çalışıyorum… Alternatifleri daha çok araştırmalıyım..

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? :Hayır Kaolin kili ile domateslerimi güneşten koruma yoluna gittim.. İlaç kullanmadım..
Bahçeniz organik mi? : Gayret ediyorum.. Mümkün mertebe şlaç kullanmıyor doğal gübre kullanıyorum…Geçen sene organik olarak satın aldığım köyden gelen tohumları çimlendirmede başarısız oldum. Çok cılız ve verimsiz fidelendiler. Yine de ekip ne olacağını görmek istedim. Ancak meyve vermediler. Mayıs ayında başka fideler satın alıp ek olarak ektim.. Bu sene tohum etkinliğinden alacağım tohumlarla başarmayı umuyorum.
Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Hemen yakınımızda bulunan köyden yanmış koyun gübresi alıyorum…45 m2 lik alana yaklaşık 8-10 çuval..Bu sene kışa girerken de gübre ile karıştırdık.. Bitki yuvalarına Leonardite ve Koyun gübresi ile ekim yapıyorum… Ekim, Çiçeklenme ve meyve zamanında olmak üzere 3 kez de Ema ile destekledim..
Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Evet bu sene çok fare vardı.. (2018) Ancak çim alanında görüldüler…Sebze tarafında Cihaz var..
Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Damla sulama

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Rüzgar alıyor maalesef. Koru dağları eteklerinde..
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : İyi ki bir gün Meyvelitepenin bloğuna rastlamışım…onların aracılığı ile Forumla ve Ağaçlar net ile tanışmışım..

İşte Tüm hazırlıkların tamamlandığı ve herşeyin başladığı yer...

Eklenen Resimler
 
Ardacal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön