View Single Post
Eski 15-01-2019, 10:51   #5
aeroponic
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-12-2018
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu Mesajı Göster
Bir programda sera kurulumuda yapan kişi ve birde üretici vardı, arka planda bitkiler gösterdiler içim gitti. 1,5 metrelik hıyarda 2 çiçek harici bişey yok, Birde öyle böyle verim ve kalite oluyor diyorlar.


Bana göre dikey tarımda marulda verimli olmuyor, büyük bir saksıya fide dikimi yapmıştım ve saksının arka kısmı güneş görmediği için fideler çok cılız kaldı. 1 fidenin maliyeti 20 kuruşa yaklaştığı bu zamanda heyecan aramaya hiç gerek yok.


Yatay sistemde hobiciler bile çok iyi verim alıyor. Arada fotoğraf yollayanlar oluyor eşi istemeyip bitkiler olunca karar değiştirenler bile var.

Haklısınız İsmail Bey. Zaten Dikey tarım uygulamaları genelde seradan çok kapalı alanda daha başarılı oluyor.Çünkü sizlerinde bildiği üzere kapalı alanda LED Aydınlatmalar kullanılıyor bu şekilde her kat aynı derecede ışığı alıyor.

Genelde dikey tarım uygulamaları bu sebeple kapalı alanlara kaymakta. Sera gibi doğal ışıklandırmalı yerlerde artık dikey tarım uygulamaları dünyada azalmakta. En azından Yurtdışı uygulamaları bu şekilde. Bu alanda dünyanın en büyük üreticisi konumundaki Aerofarms güzel bir örnek teşkil ediyor.

Zaten başlıkta belirttiğim gibi bu konuyu Kapalı Alan Dikey Tarımı olarak ele almak lazım. Gelinen noktada Dikey Tarım artık Kapalı Alan kavramıyla birlikte anılıyor.

aeroponic Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön