View Single Post
Eski 13-01-2019, 16:32   #307
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Çok iyi yabancı, atalık ve Perolar gibi atalık olmadığı halde üst seviye performans gösteren taze/kuru fasulye çeşitleri de var ancak lezzet, çabuk pişme, pişerken lezzetini yemeğe bırakma/helmelenme gibi konularda Anadolu'yu geçen bir coğrafya bence yok. Olsa olsa denklik söz konusudur.

Bunun yanında kimi Fransız çeşitleri (haricot ve haricot verts tipinde olanlarla filet tipinde olanlar), İtalyanların Cannellini tipinde olanlar, Meksika'nın kimi Pinto çeşitleri çok lezzetli ve verimlidir. Kuzey Amerika'nın Apalaşlar Bölgesi'nde de bölgenin kendisine has, Amerikan yerlilerinin ve Avrupa'dan 17. yüzyıldan itibaren göç edenlerin kültürlerini harmanlayarak şekil verdikleri koskoca bir fasulye literatürü (ör. kullanım alanlarına göre belirlenmiş wax, cornfield, half-runner, greasy kategorileri) bulunuyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kayrum38 Mesajı Göster
Kahramanmaraş’tan Kayseri’ye yolculuk ediyordum.Yanımda karadenizli birisi vardı.Laf açıldı.Neden geldiniz dedim.Fasulye Tohumu için gelmiş.Sırf Tohumu almak için.Bir gün durmuş.Geri dönüyordu.Çok değerli fasulyelerimiz var.Kıymetini bilene.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön