Konu: Lithops
View Single Post
Eski 12-01-2019, 16:41   #946
muhittin01
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-01-2019
Şehir: Adana
Mesajlar: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lithops-Sukulen Mesajı Göster
Merhabalar yeni üye oldum. Büyüklerimin bilgilerine ihtiyacım var. Bir amatörlük edip son bir ay içinde 64 adet; kaktüs, sukuent ve fazlaca lithops aldım. Evimiz kuzey cephe ve bitkilerin bulunduğu oda güneş almıyor,lakin yeterince aydınlık. Bitkilerimi odamdaki pencere önüne sırasıyla dizdim ve pencere altındaki kalorifer peteğine de havlu örttüm ki sıcaktan etkilenmesinler diye. Öğleden sonra da 2-3 saat güneş alan evimizin diğer balkonuna çıkartıyorum. Şimdi sorularım söyle:
1.Bitkileri hiç yerlerinden taşımamalı mıyım ?
2.Kölorifer üstündeki pencerenin önüne koymuş olmam sorun oluşturu mu ?
3.Kayseri'de yaşıyorum ve şuan hava -10 civarında. Güneş alan balkonumuzda kapalı. Bikilerimi yaz kış orada tutsam sorun olur mu ?
4. İnternette, "yeni alınan bitkilerin topraklarını değiştirin yoksa ölür", deniliyor. Şu ayda toprak değişimi yapsam uygun olur mu ?
-- Tüm bu soruları bir kaç bitkim ve özellikle de lithops'um öldükten sonra yazıyorum. Hepsinin ölmesinden korkuyorum. İlgi gösterip cevaplayan arkadaşlarıma, büyüklerime çok teşekkür ediyorum
1: Doğal yaşam alanlarında da sıcaklık,nem,basınç vb. Faktörler sürekli değişir günlük 2-3 saat güneş görmeleri aksine iyidir. Yalnız bitkileri koyduğum alanda güneş camdan geçip bitkilere ulaşmasın ! Ziraa mercek etkisi ile sonları olur.

2 : Peteğe havlu örtmüşsun zaten herhangi bir sorun yok . Tek sorun senin D.gaz yakıp ısınamıyor olman olur.

3 : Balkonun sıcaklığı Sabaha karşı 4-5 / Öğle 12-13 gibi kaç derece bunu ölçmek gerek ölçünce gün içi ortalama sıcaklık değeri bulunur ona göre uygun olup olmadığına karar verilir . Öncelikle bu ölçümleri yapmalısın yapınca konuşalım

4 : Toprak değişimini -10 derece de yapmayı düşünmüyorsun dur şakadır eminim . 20 Mart - 10 Nisan arasında yapmamı tavsiye ederim.
Yeni alınan cep telefonu degilki 12 saat şarj da bekletip batarya kalibrasyonu yapasın . Aldırma bu tür safsatalara
Toprakta sorun olması bitkinin en fazla 3. Gün yokolması demektir . Sendekilerde böyle bir durum söz konusu değilse ki değildir bence takmamalısın .

Kolay gelsin.

muhittin01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön