View Single Post
Eski 11-01-2019, 23:51   #294
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Bu pancar bizim de kendi sahamızda ürettiğimiz çok iyi bir çeşit (günümüzde tohumluk pancar çeşitliliği çok zayıf). Bunun dışında çok iyi bir turp olan Cherry Belle ile 19. yüzyıl kataloglarında rastladığımız White Icicle da patentlenmiş. Yine benzer şekilde bir 19. yüzyıl katalog çeşidi olan Fordhook Giant pazısı da öyle.

Belli bir süre öncesine kadar pazarda sebze olarak satmak için üretim listemde olan birçok marulu da üretimden çıkardım çünkü tohumunu aldığım zaman ıslahını kim yapıp patentlediyse ona her seferinde patent bedeli ödemiş oluyorum. Mesele olan tohuma para vermek de değil, para verip aldıktan sonra tohumun kullanımı konusunda çeşitli kısıtlamalarla karşı karşıya kalmak çünkü patent koşulları, tohumlarla ne yapıp ne yapamayacağınız patent sahibine göre değişkenlik gösteriyor.

Atalık tohumların patentlenmesi konusunda pasif bir direniş yöntemi, yetiştiricilerin bitkilerden yine tohum hasat etmeye devam etmeleri (reklamını yapmadan). Bir de Anadolu'nun atalık tohumlarından patent altına alınanlar var mı? Esas endişe edilmesi gereken konuların başında bu geliyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride Mesajı Göster
Yanlış görmediysem listede "boğa kanı pancar" da bulunmakta. Etkinlikte paylaşılan bir varyete bu da.


Düzenleyen birnefestoprak : 12-01-2019 saat 01:31
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön