View Single Post
Eski 11-01-2019, 20:07   #289
dongyul
Ağaç Dostu
 
dongyul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Bu etkinlik, "tohum alip verelim sonra dagilip evlere gidelim" gibi degil de bilgilendirici yaniyla one cikan bir etkinlik olduguna gore, tabii ki patent konularini da, hibritli ve GDO'lu tohumlari da konusacagiz, oyle degil mi?

Ben yukarda suphe birakacak hicbir sey yazmadim. Tohum patentli mi degil mi onu soruyorum (bilgiye ulasamiyoruz ama tohum sirket adiyla satiliyor). Eger patentliyse, o tohumun patent bedeli odenmeden uretimi (tohumunun cogaltilmasi) yasal olarak mumkun oluyor mu?

Tohum, patentli degilse bir sorun yok ama sadece Ispanya'da uretilebiliyor olmasi sizi hic dusundurmuyor mu? Beni dusunduruyor cunku ben tohuma her ihtiyacim oldugunda, tohum kaynagina patent bedeli odemek adina her sene tohum satin almak zorunda kalmayi degil tohumun devamliligini kendim getirmeyi seviyorum. Ciftcilerin de boyle bir bedel odemesinden yana degilim. Etkinlik, surdurulebilir tohumlarin devamliliginin saglanmasina donuk olduguna gore ve patentli bir tohum surdurulebilir olmadigina gore, ben bu konulari didiklerim. Benim bu konularla ilgili entellektuel merakim var.

Tekrar edeyim, Senberber'le ilgili yazdiklariniz da, bu cesidi cok-uluslu bir tohum sirketinin urettigi ve patentli olup olmadigi bile belli olmayan bir tohum karsisinda bir ise yaramazmis gibi tariflemeniz de dogru degil. Eger boyle bir karsilastirma yapiyorsaniz, ben de size Senberber'i kendi uretim kosullariniza adapte etmek icin herhangi bir caba gosterip gostermediginizi sorarim. Kilciklanan bir cesit degil ama oyle bile olsa kilciklanmayan cesitlerden tohum alarak kendi islahinizi yapabilirsiniz, yapmayi denediniz mi? Bunun yaninda tohumu 60 TL olan, yaza yakin 90 TL'ye cikan ve ertesi sene yine parasini verip sifirdan tohumunu alacaginiz bir cesidi uretim icin tercih edecekseniz, ovunulecek bir konu olmadigini dusunsem de, sizin bileceginiz bir is.

Bakın çok güzel anlatıyorsunuz evet anlıyorum bende bu tohum paylaşım etkinliğinin sürdürülebilir olması ve tohumların devamının gelmesinden yanayım. Bende tohum üretip, paylaşmaya çalışıyorum gördüğünüz kadarıyla ya da sizi eleştirmiyorum açıkcası bu tarz yaklaşımınızı ve dediğiniz gibi bu etkinliğin bilgilendirici özelliği mevcut bende perolar konusunda bu özelliği kullandım peroların hangi şirketten, nereden alındığı ve fiyat konusunda.


Patentli olabilir ancak patentli ürün üretilemez (nesilleri devam ettirilemezmi) mi kendimiz çoğaltabiliyoruz yani nesilleri devam edebiliyor. Ancak bunu ticari boyuta çıkartıp tohumunun satılımını yaparsak evet biliyorum ki patentli olduğu için sorun yaşarız. Ben zaten bu şirketleri savunmuyorum, 60 tl olduğunu ve 90 tl çıktığını söylüyorum ki ve nisan-mayıs ayından sonra bulunmadığından bahsettim yani o kadar değerli bir tohum ki talebi mevcut bunu vurgulamak istedim... ve daha öncede dediğim gibi tohum talebinden yeteri kadar alamayan arkadaşların ve ticari boyutlu düşünenlerin tohum alabileceklerini ve taleplerini karşılayabileceklerinden bahsettim.


Ayrıca bende iki yıldır kendi tohumlarımdan peroları yetiştirimini yapıyorum. Siz böyle yaparak şöyle bir algı oluşturuyorsunuz tohum şirketlerinden alınan tohumlar çoğaltılamaz ve doğru değil gibi.


Çoğumuz tohum şirketlerinden tohum alıp çoğaltıp paylaşıyoruz açıkcası.


Şenberber konusuna gelecek olursak 3 yıl üst üste denedim ayrıca tohumlar belki karışmıştır diye düşünerek farklı kişilerden temin ettim ve farklı yerlere ekimini yaptım bende biliyorum kılçıklanmaya neden olan etmenleri sudan tutun toprağın kalsiyum düzeyine kadar. Ancak üç yıl üst üste deneyip olmayınca fasulyede sorunu buldum ve ayrıca çok uzun ömürlü bir fasulye olmadığınıda söyledim çok çılız gelişen kök hastalığına çok yatkın olduğunu. Ben bunları gözlemledim ve sizle paylaşdım. Ayrıca şenberber fasulyesi konusunu hiç yokken perolar ile bağdaştırıp siz açtınız bende buna karşılık memnun kalmadığımı bahsettim.

Ve ayrıca tohum alıp tekrar sıfırdan başlamak tabi ki de doğru değil tohum aldıkca girdi maliyeti yükseliyor ve her yıl fiyatlar yükseliyor bende kendi tohumumu kendim üretiyorum. Perolar konusunda kendim yetiştirdim tohuma bıraktım ve kendim tekrar gelecek yıl ekeceğim dışarıdan tohum alma gibi herhangi bir düşüncem yok.

Ve kimseye ben demedim her yıl gidin şirketlerden alın, aklı olan tohumunu üretir yetiştirir.

dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön