View Single Post
Eski 11-01-2019, 19:29   #288
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Bu etkinlik, "tohum alip verelim sonra dagilip evlere gidelim" gibi degil de bilgilendirici yaniyla one cikan bir etkinlik olduguna gore, tabii ki patent konularini da, hibritli ve GDO'lu tohumlari da konusacagiz, oyle degil mi?

Ben yukarda suphe birakacak hicbir sey yazmadim. Tohum patentli mi degil mi onu soruyorum (bilgiye ulasamiyoruz ama tohum sirket adiyla satiliyor). Eger patentliyse, o tohumun patent bedeli odenmeden uretimi (tohumunun cogaltilmasi) yasal olarak mumkun oluyor mu?

Tohum, patentli degilse bir sorun yok ama sadece Ispanya'da uretilebiliyor olmasi sizi hic dusundurmuyor mu? Beni dusunduruyor cunku ben tohuma her ihtiyacim oldugunda, tohum kaynagina patent bedeli odemek adina her sene tohum satin almak zorunda kalmayi degil tohumun devamliligini kendim getirmeyi seviyorum. Ciftcilerin de boyle bir bedel odemesinden yana degilim. Etkinlik, surdurulebilir tohumlarin devamliliginin saglanmasina donuk olduguna gore ve patentli bir tohum surdurulebilir olmadigina gore, ben bu konulari didiklerim. Benim bu konularla ilgili entellektuel merakim var.

Tekrar edeyim, Senberber'le ilgili yazdiklariniz da, bu cesidi cok-uluslu bir tohum sirketinin urettigi ve patentli olup olmadigi bile belli olmayan bir tohum karsisinda bir ise yaramazmis gibi tariflemeniz de dogru degil. Eger boyle bir karsilastirma yapiyorsaniz, ben de size Senberber'i kendi uretim kosullariniza adapte etmek icin herhangi bir caba gosterip gostermediginizi sorarim. Kilciklanan bir cesit degil ama oyle bile olsa kilciklanmayan tohum kiliflarindan tohum alarak kendi islahinizi yapabilirsiniz, yapmayi denediniz mi? Bunun yaninda tohumu 60 TL olan, yaza yakin 90 TL'ye cikan ve ertesi sene yine parasini verip sifirdan tohumunu alacaginiz bir cesidi uretim icin tercih edecekseniz, ovunulecek bir konu olmadigini dusunsem de, sizin bileceginiz bir is.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dongyul Mesajı Göster
Evet fasulyeyi övdüm ve övülmesi gereken bir fasulye çünkü hangi şirket ya da nerede ürettiğinin hiç bir önemi yok aslında. Memnunsam o zaman övülmeyi hak eder. Rahatsız olsaydım ya da olumsuz özellikleri yazardım, şenberber fasulyede olduğu gibi.


Benim amacım Şirket ismi vermemdeki tohum talep eden arkadaşların belki de ticari olarak düşünebilir ve daha fazla tohumu edinmeleri için verdim. Şirketten talep etmeleri amacıyla ve ayrıca o şirketlede herhangi bir bağım ya da bir kar'ım yok ayrıca. Eğer Türk şirketleri üretip ve bunun satışını yapıyorlarsa eğer bilseydim zaten onların da isimlerini de verirdim. Yani bunun kötüye çekilcek ya da uzatılcak bir durumu yok aslında. Ben ziraata bu tohumu satan kişilerde gördüm peroların tohumunu menşeisini ve nereden geldiğine baktım.



Evet şenberber atalık ve anadoluya ait bir çeşit olabilir ancak, bakın benim toprağımda eğer böyle negative bir özellik gösteriyorsa başka arkadaşlarda da gösterecektir o zaman anlarız ki yer yer bu fasulye olumsuz karşılanacak. Ve dediğim gibi perolar fasulyeyi aynı hat üzerinde yan yana diktim ve toprak eğer kalsiyum değeri yüksek kılçıklanmaya neden oluyorsa o zaman perolarda kılçıklanma yapardı dimi? O zaman yapmadıysa perolar benim için daha değerlidir.


Atalık olup olmaması ve ya Anadoluya ait olup olmamasına bu durumda pekte beni ilgilendirmez. Ona bakarsak eğer atalık çeşitte ve Anadolu'ya ait ürünlere sahip çıkıcaksak domateslerde de atalık dışında ve Anadoluya pekte ait olmayan binbir çeşitini üretip paylaşıyoruz hatta kavun karpuz da dahil bu konuya.


Ayrıca eğer Perolar konusunda şirket ismi kullandıysam uyarabildiniz ve ismi kaldırırım. Ancak siz konuya şirket, şirketin yaptığı GDO üretim yerine dahi girdiniz konu bu kadar uzadı ve bir çok arkadaşın aklında soru işaretleri oluştu.


Düzenleyen birnefestoprak : 11-01-2019 saat 21:50 Neden: ifade bozuklugu
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön