View Single Post
Eski 11-01-2019, 18:54   #286
dongyul
Ağaç Dostu
 
dongyul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Şirket adını ve diğer detayları uzunca bir mesajla öve öve yazdığınız için tartışmadan geçmek zor oluyor çünkü söz konusu şirket çok-uluslu bir tohum tekeli (Türkiye'de de temsilcilikleri vardır).



Çeşit ismi neden markayla birlikte geçiyor?



İspanya'da üretildiği kesinse, niye İspanya'da üretiliyor, merak ettiniz mi? Yoksa aynı şirket, tohumun Türkiye'de üretilmesine izin mi vermiyor?

Bu çeşidi, Türkiye'de kendi paketlerinde satan tohum şirketleri de var. Bu yerli şirketler, tohumu Türkiye'de mi çoğaltıyor yoksa İspanya'dan toptan alıp perakende satmak üzere kendi paketlerine mi dolduruyor?



Şenberber de Perolar da Roma tipinde fasulyeler, yani kategorileri aynı. Şenberber, bugüne kadar denemesini yaptığım sırık fasulye çeşitleri içinde aşağıdaki özellikleriyle öne çıkıyor.

1) Kılçıklanma sorunu yok. Toprağınızın Kalsiyum içeriğini ölçtürmenizi tavsiye ederim. Kılçıklanma sorunu buna ya da başka bir toprak özelliğine bağlıdır.
2) Bol dökümlü.
3) 25 cm'ye kadar çıkabilen uzun tohum kılıflarına sahip.
3) Çok lezzetli ve göz açıp kapayana kadar pişiyor.
4) Sırık bir çeşit olmasına rağmen, 45 gün kadar kısa bir sürede hasada gelebilen bir çeşit.

Şenberber'in bütün bu özelliklerine çok önemli bir maddeyi daha ekleyelim:

Anadolu'ya ait atalık bir fasulye.

Kısacası Perolar çok iyi bir fasulye olabilir ama tohum değeri olarak Şenberber'i onunla karşılaştırmamız mümkün değil. Kullanım alanı, ve yukarda saydığım bazı özelliklerinden dolayı birbirlerine denkler, evet.

Evet fasulyeyi övdüm ve övülmesi gereken bir fasulye çünkü hangi şirket ya da nerede ürettiğinin hiç bir önemi yok aslında. Memnunsam o zaman övülmeyi hak eder. Rahatsız olsaydım ya da olumsuz özellikleri yazardım, şenberber fasulyede olduğu gibi.


Benim amacım Şirket ismi vermemdeki tohum talep eden arkadaşların belki de ticari olarak düşünebilir ve daha fazla tohumu edinmeleri için verdim. Şirketten talep etmeleri amacıyla ve ayrıca o şirketlede herhangi bir bağım ya da bir kar'ım yok ayrıca. Eğer Türk şirketleri üretip ve bunun satışını yapıyorlarsa eğer bilseydim zaten onların da isimlerini de verirdim. Yani bunun kötüye çekilcek ya da uzatılcak bir durumu yok aslında. Ben ziraata bu tohumu satan kişilerde gördüm peroların tohumunu menşeisini ve nereden geldiğine baktım.



Evet şenberber atalık ve anadoluya ait bir çeşit olabilir ancak, bakın benim toprağımda eğer böyle negative bir özellik gösteriyorsa başka arkadaşlarda da gösterecektir o zaman anlarız ki yer yer bu fasulye olumsuz karşılanacak. Ve dediğim gibi perolar fasulyeyi aynı hat üzerinde yan yana diktim ve toprak eğer kalsiyum değeri yüksek kılçıklanmaya neden oluyorsa o zaman perolarda kılçıklanma yapardı dimi? O zaman yapmadıysa perolar benim için daha değerlidir.


Atalık olup olmaması ve ya Anadoluya ait olup olmamasına bu durumda pekte beni ilgilendirmez. Ona bakarsak eğer atalık çeşitte ve Anadolu'ya ait ürünlere sahip çıkıcaksak domateslerde de atalık dışında ve Anadoluya pekte ait olmayan binbir çeşitini üretip paylaşıyoruz hatta kavun karpuz da dahil bu konuya.


Ayrıca eğer Perolar konusunda şirket ismi kullandıysam uyarabildiniz ve ismi kaldırırım. Ancak siz konuya şirket, şirketin yaptığı GDO üretim yerine dahi girdiniz konu bu kadar uzadı ve bir çok arkadaşın aklında soru işaretleri oluştu.


Eğer şirket ismi gerçekten sorunsa lütfen söyleyin o yeri sileyim ya da mesajı tamamen kaldırayım, dediğim gibi eğer o şekilde anlaşıldıysa benim şirketle bir bağım ya da herhangi bir kar'ım yok!

dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön