View Single Post
Eski 11-01-2019, 17:20   #285
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Şirket adını ve diğer detayları uzunca bir mesajla öve öve yazdığınız için tartışmadan geçmek zor oluyor çünkü söz konusu şirket çok-uluslu bir tohum tekeli (Türkiye'de de temsilcilikleri vardır).

Alıntı:
aslında ben bu çeşiti bildim bileli ismi markasıyla birlikte geçiyor ve o şekil de etiketinde bile öyle adlandırılıyor herhangi bir şekilde türkçeleştirilmiş bir ismi yok.
Çeşit ismi neden markayla birlikte geçiyor?

Alıntı:
İspanya'da üretildiği aslında kesin çünkü paketlerini gördüğümde menşei İspanya olarak geçiyordu.
İspanya'da üretildiği kesinse, niye İspanya'da üretiliyor, merak ettiniz mi? Yoksa aynı şirket, tohumun Türkiye'de üretilmesine izin mi vermiyor?

Bu çeşidi, Türkiye'de kendi paketlerinde satan tohum şirketleri de var. Bu yerli şirketler, tohumu Türkiye'de mi çoğaltıyor yoksa İspanya'dan toptan alıp perakende satmak üzere kendi paketlerine mi dolduruyor?

Alıntı:
Birde takıldığım bir nokta bu fasulyeyinin alternatifi Şenberber fasulye olarak yazmışsınız (Dürüst olmak gerekirse bu şenberber fasulye konusuna girmek istemiyordum ama açıklamak istedim.) Bence bu fasulyenin şenberberle alakası yok tohum rengi, dış yapısı, kılçıklanmaması ve kuruttuğunuzda barbunya olması, güçlü gelişimi ve artı olarak aşırı verimli olması onu şenberberden ayırıyor. Bu yüzden peroların alternatifi olacağını düşünmüyorum.

Şenberberi denedim tam üç kez farklı yıllarda çılız gelişiyor kök hastalığına çok yatkın toplanmamaya bağlı olarak kılçıklanma gösteriyor ve verimi o kadar abartılıdığı gibi değildi bende. Hatta perolar ile yan yana ekim yaptım ve erkenden hastalanıp şenberberler giderken perolar yaz sonuna kadar döküme devam ettiler. Perolarda asla kılçıklanmada söz konusu değil. Şenberberler fazlaca kılçıklanması söz konusu ve artı lezzet konusunda da Peroların yanına dahi yaklaşamaz. Bu benim tamamen şahsi görüşüm belki şenberberleri beğenenler çıkabilir.
Şenberber de Perolar da Roma tipinde fasulyeler, yani kategorileri aynı. Şenberber, bugüne kadar denemesini yaptığım sırık fasulye çeşitleri içinde aşağıdaki özellikleriyle öne çıkıyor.

1) Kılçıklanma sorunu yok. Toprağınızın Kalsiyum içeriğini ölçtürmenizi tavsiye ederim. Kılçıklanma sorunu buna ya da başka bir toprak özelliğine bağlıdır.
2) Bol dökümlü.
3) 25 cm'ye kadar çıkabilen uzun tohum kılıflarına sahip.
3) Çok lezzetli ve göz açıp kapayana kadar pişiyor.
4) Sırık bir çeşit olmasına rağmen, 45 gün kadar kısa bir sürede hasada gelebilen bir çeşit.

Şenberber'in bütün bu özelliklerine çok önemli bir maddeyi daha ekleyelim:

Anadolu'ya ait atalık bir fasulye.

Kısacası Perolar çok iyi bir fasulye olabilir ama tohum değeri olarak Şenberber'i onunla karşılaştırmamız mümkün değil. Kullanım alanı, ve yukarda saydığım bazı özelliklerinden dolayı birbirlerine denkler, evet.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön