View Single Post
Eski 11-01-2019, 16:05   #283
dongyul
Ağaç Dostu
 
dongyul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Fito Perolar çeşidinin patentli olup olmadığına bakıp öğrenen kimse oldu mu acaba? Çeşidin tohumlarının neden şirket adıyla birlikte satıldığını anlayamadım (bu bilgiye daha önce de ulaşamamıştık). İnternette satılan tohumlar İspanya'da üretilip Türkiye'ye getirildiği için mi yoksa çeşidin patenti Semillas Fito'ya ait olduğu için mi böyle?

Sayın birnefestoprak; ben bu fasulyeyi neredeyse 4-5 yıldır ekimini yapıyorum gayette memnunum aslında ben bu çeşiti bildim bileli ismi markasıyla birlikte geçiyor ve o şekil de etiketinde bile öyle adlandırılıyor herhangi bir şekilde türkçeleştirilmiş bir ismi yok. Örneğin; Alman ayşe gibi...


İspanya'da üretildiği aslında kesin çünkü paketlerini gördüğümde menşei İspanya olarak geçiyordu.


Birde takıldığım bir nokta bu fasulyeyinin alternatifi Şenberber fasulye olarak yazmışsınız (Dürüst olmak gerekirse bu şenberber fasulye konusuna girmek istemiyordum ama açıklamak istedim.) Bence bu fasulyenin şenberberle alakası yok tohum rengi, dış yapısı, kılçıklanmaması ve kuruttuğunuzda barbunya olması, güçlü gelişimi ve artı olarak aşırı verimli olması onu şenberberden ayırıyor. Bu yüzden peroların alternatifi olacağını düşünmüyorum.

Şenberberi denedim tam üç kez farklı yıllarda çılız gelişiyor kök hastalığına çok yatkın toplanmamaya bağlı olarak kılçıklanma gösteriyor ve verimi o kadar abartılıdığı gibi değildi bende. Hatta perolar ile yan yana ekim yaptım ve erkenden hastalanıp şenberberler giderken perolar yaz sonuna kadar döküme devam ettiler. Perolarda asla kılçıklanmada söz konusu değil. Şenberberler fazlaca kılçıklanması söz konusu ve artı lezzet konusunda da Peroların yanına dahi yaklaşamaz. Bu benim tamamen şahsi görüşüm belki şenberberleri beğenenler çıkabilir.

dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön