View Single Post
Eski 10-01-2019, 19:34   #303
Yılmaz Ceyhan
Yeni Üye
 
Yılmaz Ceyhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-01-2019
Şehir: kayseri
Mesajlar: 10
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi AkisSoftware Mesajı Göster
Arkadaşlar merhaba. Bu konuda bilgisi tecrübesi olan kişilere bir soru sormak istiyorum..

Araştırmalarıma göre Fransanın Provence şehri bu konuda lider durumda. Sitelerden yaptığım aramalarda ingiliz lavantası, Fransız lavantası, İspanyol lavantası vs isimlerde bitkiler görüyorum. Her birininde farklı farklı alt cinsleri oluyor...

Acaba bu bitkinin yağ kalitesi ve yetiştirme şartları açısından en iyi cinsi hangisidir?
merhaba
Dünyada lavantanın 40 a yakın çeşidi vardır. Ancak bunlardan 3 ü ticari olarak yetiştirilir. Bu türleri saf lavanta (lavander), yabani lavanta (spike lavander) ve bu ikisinin melezi (lavandin) sıralayabiliriz.

Ayrıca her türün kendi içinde farklı çeşitleri mevcuttur. Bu noktada sizin, lavantanın hangi kısmından yararlanmayı ve üretimini yapmayı düşündüğünüz önem kazanıyor. Mesela çiçek üretimi yapmak istiyorsanız lavandin grubundan bir çeşidi tercih edebilirsiniz (örneğin, L. İntermedia Super A: Çiçek ve yağ oranı yüksek, fakat yağ kalitesi düşük bir çeşittir) , diğer yandan yağ üretimi için düşünüyorsanız ve ve kaliteli esansiyel yağ elde etme amacındaysanız Saf lavanta (ingiliz lavantası olarak da bilinir.) türlerinin üzerinde durmanız gerekir. (L. Angustifolia Silver: Yağ verimliliği L.İ. Super A çeşidine göre biraz düşüktür fakat, yağ kalitesinin yüksek olmasından dolayı özellikle parfüm üretiminde kullanılır buna bağlı olarak da yağının piyasa değeri yüksektir.) Fransa, İtalya, İngiltere, ABD, ve özellikle son yıllarda dünya pazarında Fransayı geçerek lider ülke pozisyonuna geçen Bulgaristan da ileri seviyelerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemiz ne yazık ki iklim ve toprak şartları gayet elverişli olmasına rağmen bu alanda dünya pazarında İthalatçı ülke konumundadır. Bununla birlikte son yıllarda lavantaya, alternatif bir bitki olarak Türkiye de de yoğun ilgi ve talep artışı söz konusudur. Melez çeşitler ağırlıklı olmak üzere Isparta bölgesinde uzun yıllardır üretimi yapılmaktadır.

Nerede, ne kadarlık bir alanda ve ne amaçla üretim yapmayı düşünüyorsunuz? Detayları verirseniz çeşit konusunda daha detaylı bilgi vermeye çalışırım.

Yılmaz Ceyhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön