View Single Post
Eski 09-01-2019, 22:16   #272
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Türkiye şartlarında bunun tespitini yapmak çok zor ve bu durumu Sn Zekoş'un bilmesi mümkün değil. Türkiye'deki patentli tohumların listesine de nerden bakılır bilmiyorum (biraz detaylı araştırılırsa herhalde bir listeye ulaşılır). Bu çeşidin Türkiye'de genel dolaşımda olduğunu, yerli tohum şirketlerinin kataloglarında yer aldığını biliyorum. Hatta isminin garipliğinden dolayı nereye ait olduğunu anlamak için daha önce araştırmıştık.

İspanya'da çeşidin üretimini yapan Semillas Fito şirketinin bilgisini, konuya Sn dongyul'un dikkatimizi çekmesiyle, hatırlamış oldum.

Bu fasulye, Türkiye'ye mi ait?

Perolar adı, İskitler gibi bir yere mi karşılık geliyor? Yoksa İspanyolca bir sözcükten mi türemiş? Perola, İspanyolca'da inci demek. Perolar İspanyolcaysa Perola'nın sonuna r harfi eklenerek oluşan Perolar sözcüğü nedir (İspanyolca bilmiyorum)?

Şirket Perolar'ı kendi ıslah etmiş de patentini mi almış?

Türkiye'deki tohum şirketleri, patent bedelini Semillas Fito'ya ödeyip fasulyeyi öyle mi üretiyor yoksa toptan şekilde İspanya'dan ithal edip Thiram'a buladıktan sonra paketleyip perakande şekilde mi satıyor? Google'da "Perolar fasulyesi" yazarak arattığımda karşıma çıkan aramaların çoğunda "Fito Perolar" yazıyor.

Perolar'ın tohum satış bedeli, neden diğer fasulye tohumlarından daha pahalı? Çok verimli olduğu için mi?

Bu çeşit, GDO'lu değil, bunu biliyoruz. GDO'lu tohumların perakende satışı olmadığı için bu tohumlara ev bahçecisinin ulaşması mümkün değil (tohumların sözleşme imzalanarak üretici tarafından alınması gerek). Bunun yanında Semillas Fito, uluslararası bir tohum şirketi olduğu için, üretim sistemini ve GDO'lu tohum ile tohum patentleme konusundaki uygulamalarına temkinli yaklaşmak gerekir. Yoksa aynı şirket, bir atalık tohum olan Kırkağaç Kavunu'nun tohumunu da satıyor. Umarım onun patentini almamışlardır çünkü uluslararası tohum şirketleri, son yıllarda atalık tohumların patentini alma meselesine iyi merak sardılar.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Aysel Yavuz Mesajı Göster
Talep ettim ama bu yazınızı okuyunca tedirgin oldum. Nasıl bilebiliriz ki??

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön