Konu: bahcedenn
View Single Post
Eski 09-01-2019, 18:21   #19
bahcedenn
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
Tromboncino Kabak

Name:  Tromboncino I.jpg
Views: 2860
Size:  74.4 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Kabak, Cucurbita moschata
  • Tohum çeşit adı: Tromboncino
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: İtalya
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: bahcedenn
  • Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi alınmadı. Bahçede başka Cucurbita moschata yoktu. Komşu bahçelerde de olmadığını tahmin ediyorum ve umuyorum.
  • Kullanılan gübreler: Sadece organik kökenli gübreler kullandım.
  • Kullanılan ilaçlar: Organik tarımda kullanılması onaylanmış zirai ilaçlar kullandım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2018 Ağustos
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: 70 gün
  • Büyüme alışkanlığı: Sırık
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Açık yeşil renkli meyveleri tam olgunlukta ten rengine dönerler. Uzun meyvelerin tohum bağlayan kısmı bombelidir ve boyları 90-100 cm e kadar uzayabilir.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık bir çeşit olarak yetiştirmenizde fayda vardır. Ya bir ağaca ya da yaptığınız yatay şekilde uzayabileceği özel düzeneğe sardırınız. Böylelikle aşağıya doğru sarkan daha düz meyveleriniz olacaktır. Sürekli boy atma eğilimindedir. Kuvvetli geliştiği için ve üzeri yüklü olacağı için sağlam şekilde olmasına özen gösterin. Döllenmeden sebep her çiçek meyve bağlayamıyor. Elle tozlama yaparak bu oranı yükseltebilirsiniz. Buna rağmen verimli bir çeşittir.

  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Meyvelerinin boyları 90-100 cm e kadar uzayabilen bu çeşidi istediğiniz her an hasat edebilirsiniz. Fakat ideali 20-45 cm iken hasat etmek. Tohumları çiçek ucu tarafındaki bombeli kısımdadır ve toplam uzunluğunun sadece 1/5 ini kaplar. Geriye ise tertemiz, sizi uğraştırmayacak kısmı kalır ve kabağınızı halka şeklinde dilimleyebilirsiniz. Buharda pişirerek, ızgarada közleyerek ya da kızartarak tüketebilirsiniz. Hatta çiğ olarak salatalara rendelendiğini de okuduk. Biz ise sadece buharda pişirip üzerini sarımsaklı yoğurt ile sos yaparak ve kızartarak tükettik. Kızartması enfes oldu. Tadı için tam bir kabak diyemeyiz. Patates ile kabak arasında bir tadı var.

    Bazı yazılarda kış kabağı olarak da tükedildiğini okuyunca bilhassa bu vakte kadar beklettim bir tanesini. Hem tazesi ile yaptığımız gibi kızartmasını yaptık hem de Marina di Chioggia ile yaptığım kabak tatlısı içerisinde kullandım. Fakat her iki seçenek için de fiyasko oldu. Börek ya da çorba içerisinde kullanılabileceğini tahmin ediyorum. Siz gene de şansa bırakmayın ve taze iken tüketin.

    Fotoğrafların hepsi aynı gün çekildi ve tek bir bitkiye ait. O an saydığımda üzerinde en küçüğünden en büyüğüne tam 13 adet kabacık vardı. Yalnız bitki Sn. MeyveliTepe'nin tarifi ile hazırlanmış sebze adasına ekili bir bitkiydi.

Name:  Tromboncino II.jpg
Views: 2842
Size:  70.0 KB

Name:  Tromboncino III.jpg
Views: 2824
Size:  76.1 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön