View Single Post
Eski 09-01-2019, 09:25   #18
tarku
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi CornusMas Mesajı Göster
Sayın Muda, şimdilik sadece bu resimleri bulabildim. Başka resim buldukça buraya ekleyeceğim. Eğer bulamazsam bolca yeni resim çekip onları bu başlık altına ekleyeceğim.

Eklenti 685927
Eklenti 685928
Eklenti 685929



Geyik elması (Malus trilobata) Crataegus türlerinden birkaç özelliğiyle farklı:

1- M.trilobota'nın meyveleri kırmızı olmaz. Olsa olsa sonbaharda iyice olgunlaştıklarında hafif turuncu bir sarı renk alır. Ancak meyve resimleri en olgun oldukları dönemde bile benim eklediğim resimlerdeki gibi görünür. Bundan sonra kahverengiye dönerek kararır, kurur ve çürürler.

2- Crataegus türlerinin yaprakları M.trilobata'ya göre daha küçük ve daha fazla girintilidir. M.trilobata'nın yaprakları Anadolu sığlasına (Liquidambar orientalis) daha fazla benzer.

3- M.trilobata'nın meyveleri çok hoş kokuludur. Meyveyi zedelemeseniz bile bu kokuyu duyarsınız. Hafif elmayı andırır diyebilirim ama tam da öyle değil. Alıç meyvelerinin kokusunu ise meyveleri zedelediğinizde duyarsınız.

4- M.trilobata'nın meyveleri Crataegus meyvelerinden daha büyüktür.

Ayrıca bir not:



http://dergipark.ulakbim.gov.tr/publ...%20T.%20Ok.pdf

Bu nedenle "Malus trilobata" diye adlandırsak daha doğru.
Bizim burada geyik elması denen meyve ile çok farklı. Geyik elmasının meyveleri çok küçük ve elmadan çok kızılcığı andırıyor ancak elma gibi çekirdekleri var. Komşumun bahçesinde var ve olgunlaştığında tadı muhteşem (dökülen meyveleri yiyebiliyoruz, toplamaya yetişemeden dökülüyor)Ağacın dibinde onlarca yabanisi çıkmış, vaktim olursa bir kaç tanesini alacağım.

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön