View Single Post
Eski 07-01-2019, 14:33   #14
CornusMas
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 198
Yukarıdaki mesajlarda resmi görünen Geyik Elması, Üvez (Sorbus) ya da Alıç (Crataegus) değildir. Genellikle karıştırılır, ancak farklıdır. Geyik Elması'nın latince adı Eriolobus trilobata'dır. Ayrıca Malus trilobata olarak da adlandırılır.

Güney Marmara'da meşelik ya da makilik alanların içerisinde tek olarak rastlayabilirsiniz. Grup halinde bulunmazlar. Meyvelerinin kokusunu çocukluğumdan beri çok severim. Ayrıca ağacın sonbahardaki görüntüsü de harikadır. Yapraklar sığla ağacına benzer ancak daha küçüktür. Sonbaharda sığla gibi sarı ve kırmızı renklere döner.

Tadı buruktur. Özellikle yeşilken yenmez. İyice olgunlaştıklarında ve yumuşadıklarında tatlanırlar. Meyvelerden sirke ya da turşu yapılabilir.

Ben geçen yıl 4-5 tane tohum ekmiştim. Şu an bir yaşında üç adet küçücük fidanım var. Ancak yavaş büyüyorlar ve küllemeye karşı hassaslar. Bu yıl çok miktarda tohum ektim, baharda çimlenmelerini bekliyorum. Bildiğim iki ağaç var ve bu türü aynı bölgeye yaymak en büyük amaçlarımdan.

Tohum toplamak için zaman artık çok geç. Ekim ayı gibi dökülen meyveleri bıçakla dikkatlice kesip içlerinden tohumları çıkarmak gerekiyor. Her meyvede tohum olmuyor, tohum olanlarda da meyve başına 1 ya da 2 tohum oluyor. Tohumlar elma çekirdeğine benziyor ancak biraz daha ince ve uzun. Tohum isteyenler benle iletişime geçebilir ancak gelecek sonbahardan önce tohum bulmam mümkün değil.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön