View Single Post
Eski 06-01-2019, 14:02   #50
tarku
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi chelik26 Mesajı Göster
Yeriniz ne kadar ne kadarlık su ihtiyacınız var bilmiyorum ama artık, 50 dönüm üzeriyer için 50metre derinden su bulmak bence hayaldir.
Konya ovası ve afyon eskişehir civarında pancar ekimine devam edilirse 10 yıla kadar bırakın 50 metreyi 500 metreden bile su bulamıyacak duruma geleceğiz.
Konya ovasında devasa obruklar oluşmaya başladı peşpeşe. Ve bu bölgelerde artık 150 metreden çıkan sular kurumaya başladı. Oyüzden yeraltından su bulmak bir kaç yıla kadar mucizelere bağlı olacak. İklim değişimini daha hesaba bile katmadık.
Bu bakımdan ben şeker fabrikalarının özelleştirilmesini doğru buluyorum. Belki alanlar çiftçinin parasını fln ödemezde millet pancar ekimini terk eder. Daha az su isteyen Başka ürünlere yönelirler.
Konyada sondaj yapan bir tanıdığım, 300 metreden yukarıda su kalmadığını söylüyor.
Pancar fabrikalarının özelleştirmesi durumu ise su sarfiyatını kesinlikle azaltmayacaktır. Aksine mısır ve yonca ekimi yüzünden daha fazla su harcanacaktır. Pancar ekimi olmazsa, çayınıza Amerikalıların kendilerinin kullanmadığı, bize kakaladığı mısır şurubundan üretilmiş şekeri atarsınız artık. Devlet çiftçinin kullandığı su için para alıp, hiç bir denetleme yapmaması yüzünden insanlar sondaj vurduruyor. Sulama birlikleri su parası alırken kimseye acımıyor ama su vermeye gelince "su yok, allah verirse biz de size veririz" diyerek dalga geçiyorlar. Bu sene bir tanıdığımın 50 dekar pancarı susuzluk yüzünden yandı ve su parası yüzünden sulama birliği ile mahkemelik oldu.

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön