View Single Post
Eski 05-01-2019, 11:07   #62
CornusMas
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 197
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi volkanaktas Mesajı Göster
Bana da mantıklı gelmiyor. O kadar sıcak suya sokunca tohumlar nasıl ölmez? Ama koruma mekanizması olması doğru... Kiminde zar oluyor kimi sert oluyor... Mesela elimizle kıramadığımız cevizin çimlenince kırılması şaşılacak bir olay
Sayın volkanaktas,

Bazı türlerin tohumlarına kısa süreyle yüksek ısı uygulanması tohumdaki çimlenme engelini kırar ve çimlenme yüzdesini artırır. Özellikle akdeniz iklimi ve daha sıcak iklimlerin egemen olduğu, orman yangınlarının sık yaşandığı bölgelerde yayılan bitkilerin tohumları genellikle ısıyı sever.
Elbette bu ısı uygulaması tohumları saatlerce kaynatmak anlamına gelmiyor. Ancak 200 dereceye (Santigrat) 5dk gibi süreyle maruz bırakıldığında canlılığını kaybetmeyen türler mevcut. Bu nedenle tohumların kaynar suya atılarak soğumaya bırakılması çok mantıksız değil.

Alıntı:
The role of heat shock in the induction of seed germination for numerous Mediterranean fire-following plant species is well documented
https://www.sciencedirect.com/scienc...46609X98800222

Alıntı:
In all species, germination was significantly affected by the temperature treatment level. Short exposure of seeds to high temperatures generally stimulated germination whereas prolonged exposure reduced seed germination. However, some species even tolerated 5 min treatment at 200 °C.
https://link.springer.com/article/10...:1015536900330

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön