Konu: bahcedenn
View Single Post
Eski 03-01-2019, 13:24   #12
bahcedenn
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Rhubarb

Name:  Rhubarb_Victoria.jpg
Views: 2888
Size:  53.4 KB

Fotoğraf alıntıdır.
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Çok yıllık
  • Tohum Türü: Rhubarb, Rheum rhabarbarum
  • Tohum çeşit adı: Victoria Rhubarb
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 4. yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: İngiltere
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Yumru olarak MeyveliTepe
  • Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi alınmadı.
  • Kullanılan gübreler: Sadece organik kökenli gübreler kullandım.
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2018 Mayıs sonu
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: 10-15 yıl
  • Bitkinin gelişim durumu ve yetiştirme özellikleri: Baharda örtü altında normal şekilde domates, biber eker gibi ufak viyollere fide yapıp son donlardan hemen sonra kalıcı yerlerine alabilirsiniz. Ya da Mart - Nisan ayında 10-15 cm çapındaki saksılara tohum ekilerek fide yapılır. Viyolden büyük olan bu saksılarda yaz boyunca bakımını yaptığınız ve biraz da pençe haline gelen fideleri sonbaharda yaprakları kuruyunca ya da kış sonu kalıcı yerlerine alabilirsiniz.

    Rhubarb pençeleri kalıcı yerlerine alınırken büyük çukurlar açılmalı, organik maddesi çok bol ve besinli toprak ile doldurularak ekilmelidir.

    Güneşli veya yarı gölge yerleri sever. Toprak drenajı iyi, organik maddesi bol olmalı, toprağı daima yeterli neme sahip olmalıdır. 3-4 yaşına gelmiş bitkiler derin kök yaptıkları için daha dirençli olurlar.

    İnorganik nitrat formundaki gübre ise rhubarb köklerini yakar. Bu yüzden kimyasal gübre yerine organik gübre kullanılmalıdır. Tam bir besin sömürücüsüdür kendileri. Her bahara mutlaka gübrelemeleri güzel yapılmış olarak girilmelidir.

    Bitki suyu sever, yazın düzenli sulama yapılmalıdır. Yalnız aşırı sulama ise köklerde çürüme yapabiliyor. Anlamadan bitkisinizi kaybedebilirsiniz bu durumda. Bu yüzden drenajı güzel bir yer seçmelisiniz.

    Kışın yaprakları kuruduğu için soğuklara dayanıklıdır. Kış başında bol yanmış hayvan gübresi ile köklerin üzerleri örtülmelidir. Trakya koşullarında bitkiye hiçbir şey olmuyor. Zaten ideal olarak Zone 4-8 aralığında yetiştirilmelidir yazıyor kaynaklarda.

    Kalıcı yerine aldığınız ilk yıl kesinlikle sap hasadı yapmayınız. Bitkinin gelişimi sağlanmalıdır. İkinci yıl ise eğer sabredemiyorsanız birkaç saptan oluşan hafif bir hasat yapılabilir. Asıl tavsiye edilen ise 3. yıldan itibaren hasada başlanmasıdır. Yalnız mutlaka 2 sap bırakılmalıdır. Hasadı ise mutlaka tabana yakın yerden bir bıçak yardımı ile yapınız. Bundan sonra ise bahar aylarında 10 yıl civarında bir hasat sizi bekliyor. Pembe sapları taze olarak tatlılarda kullanılır.

    Yaprakları oxalic asit içerdiği için zehirlidir ve yenmez.
  • Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: 2 yaşını geçmiş bazı bitkiler tohum sapı uzatarak çiçek açıp tohum verirler. Tohumlar kuruduğunda toplanmalıdır. Tohumları, oldukları yere döküldükleri için tohum sapını kesip tam kurumayı başka yerde yaptım ben.

    Bu bitki aynı zamanda kökten bölünme şeklinde de çoğaltılabiliyor. Yalnız 3-5 yaşına gelmeyen bitkiden pençe alınması tavsiye edilmiyor.
  • Çeşidin Hikayesi: Victoria, birçok bölgeye adapte olmuş ve ticari olarak en çok yetiştirilen çeşitlerden biridir. 1837 yılında İngiltere'de Kraliçe Victoria şerefine çilek, patates, bezelye ve birçok daha sebzenin ıslahını yapan Joseph Myatt tarafından üretilmiştir. Kendisi bahçıvan olan Joseph İngiltere'de ravent ve çilek yetiştiriciliğinin öncüsüdür.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön