View Single Post
Eski 28-12-2018, 10:46   #10
Asoo
Ağaç Dostu
 
Asoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: GB
Mesajlar: 622
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi Mesajı Göster
Prefabrik yapıların ömrü sınırlıdır.(En büyük sorun) Ses yalıtımı sorun oluşturabilir. Sıkı bir yağmurda içinde olmak istemeyebilirsiniz. Hafif elemanlar ile yapılması nedeni ile bas sesleri yalıtma oranı düşüktür. Tiz sesleri daha iyi yalıtır. Değişiklik yapamazsınız. Standart plan ne ise uygulamak zorundasınızdır.
Bina uzun ömürlü bir yapı olarak düşünülmeli. Konfor beklentisi önemli. Gelecekteki değişim istekleri önemli. Prefabrik hızlıdır ama sakıncaları da epeyce çoktur. Bu nedenle yaygınlaşamıyor.
Şahsen ben evimin prefabrik kısmının, altındaki betonarme kısımdan daha çok yaşayacağını düşünüyorum. Beton kalitesindeki bilinmezler bir yana, "Betonu kaç gün sulamalıyız?" sorusuna bile, kalfa, usta, teknisyen, tekniker, mühendis taifesinden, acemi, tecrübeli pek çok kişiden farklı cevap aldım. Üç diyen, beş diyen, bir hafta diyen, on gün, on beş gün diyen oldu. Beton 21 günde reaksiyonunu tamamlayıp mukavemetini alıyor olsa gerek ki, mukavemet testleri için alınan numuneler sulu ortamda bu süre sonuna kadar bekleniyor.

Bina içinde, odadan odaya ses yalıtımı gerçekten problemli gibi. Yan odada konuşulanlar duyulabiliyor. Neden emin konuşmuyorum? Çünkü bulunduğum yerde hemen hiç gürültü kirliliği yok. Nefes alış verişim, yıllardır giydiğim kazağın beni rahatsız etmeye başlayan hışırtısı, nefes alıp verirken yorganımın rahatsız edici sesi gibi şeylere de pek aşina değildim.

Hatta çadırda kalırken, fare var diye birkaç kere kalkıp araştırmış, sonrasında sesin, kirpiklerimin başıma çektiğim tuluma sürtmesinden kaynaklı olduğunu farkedip gülmüştüm.

Çatı sacının altına OSB koydurmamamıza rağmen, yağmur sesi kesinlikle rahatsız edici değil. Hatta hafif yağmurlarda dışarı bakmadan yağışı anlayamıyoruz.

Yalıtım çok iyi. Kış şartlarından dolayı mutfakta oturmaya başladık. Sabah soba yakmadan kahvaltı yapıp çocukları okula götürüyoruz. Çay demlenip, ekmek kızartırken oda kırılıyor. Kırılıyor dediğime bakmayın, hayatta kalacak kadar bir sıcaklık.

Plan değişikliği derken yapım sırasını mı, kullanmaya başladıktan sonrayı mı kastediyorsunuz?

Ben kendi planımı kendim yaptım. Genel olarak 125 cm ve katlarına göre planı istediğiniz gibi oluşturabilirsiniz. Zorda kalınca yarım plaka da kullanılabiliyor. Ben birkaç yerde kullanmıştım.

Asoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön