View Single Post
Eski 24-12-2018, 07:48   #5
Asoo
Ağaç Dostu
 
Asoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: GB
Mesajlar: 622
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi su teresi Mesajı Göster
merhaba rica etsem geniş zamanınızda suyu elektriği olan bir arazide 75 m2 ev için yapım aşamaları, olması gerekenler
dayanıklı malzeme, ya da siz kendi evinizin yapım aşamaları hakkında fikir edinebileceğimiz anlatım yapar mısınız lutfen.

Sn. Su teresi.

İstediğim gibi anlatamamaktan çekindiğimden, sizin"geniş zamanda" demenize de sığınarak hayli geciktim. Kusura bakmayın.

Öncelikle imara açık bir yer almak çok avantaj sağlıyor. Tarımsal alanlarında ev yapmanın prosedürü biraz fazla olduğundan uğraştırabilir. Son yıllarda izinsiz yapı yapanları engellemek için muhtarlar çok sıkıştırılıyor. Elektrik bağlantısı ise hepten zor. (Bu dediklerim sıradan, kurallara uyan vatandaşlar için. Gayri resmi iş yürütebilenlere genelde her yol açık.)


Bir diğer konu evi betondan mi, taştan mı, kerpiçten mi, samandan mı, ahşaptan mı yapacağınız. İnternette kerpiç, saman vb. zamanımızda alışılmamış usullerle yapılan evlere projelendirme sıkıntısı yüzünden izin alınamadığı yazıyor. Dert edilecek bir şey değil. Aynı durum prefabrik yapılarda da mevcut.

Benim evimin izinleri için betonarme yapı yapılacakmış gibi projeler hazırlandı, onaylandı fakat biz aynı binayı prefabrik olarak inşa ettik. Bu tür küçük yapılarda yapı denetim ve iskan aşamasında kontrol etmek yok. Fenni mesul olarak idareye verdiğiniz kişilerin, binanın usulüne uygun olarak yapıldığını beyanettiği yazısı, binanın vaad ettiğiniz konumda yapıldığını belirten haritacının belgesi ve binanızın dört cepheden fotoğrafı ile iskan alıyorsunuz.

Benim fenni mesul bir kez bile köye gelmedi. Bazı haritacılar da sahaya çıkmadan belge veriyormuş. Ben dürüst bir haritacıya denk gelmişim. Hem inşaata başlamadan detaylı bir saha çalışması yaptı, hem de bina bittikten sonra.

Her ne kadar bunları yazsam da, güzel ülkemde, komşu vilayette hatta altı ay sonra bu köyde aynı şartlarda inşaat yapılabileceğinin garantisini kimse veremez.

Asoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön