View Single Post
Eski 20-12-2018, 13:56   #33
devrann
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 735
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi Mesajı Göster
Ticaret yapmıyorum. 25 m2 alanda kendimize yetecek bitki yetiştirmeye uğraşıyorum. Birkaç meyve ağacım da var.
"Fosfor ve potasyum eksiğini gidermek için doğal gübreler kullandığımız zaman azot fazla yüklenmiş oluyor." şeklinde düşünüyorum. Bu arada aşırı azotla toprağı zehirlemiş olmuyor muyuz? Çevremdeki uğraşanlar "üç dört yılda bir toprak değiştireceksin" diyorlar.
Bu durumda yalnızca doğal gübre kullanırsam, toprağı verimsiz hale getirmiş olurum demek oluyor. (Fikrim) Kimyasal gübre kullanmadan olmaz demek oluyor.
Kimyasal gübre kullanmak istemiyorsam ne yapmalıyım? Soruya yanıt arıyorum. "Allah'ın Şehirlisi" olunca birikim yetersiz
Sığır gübresi yerine keçi gübresi bile kullansanız toprağı değiştirmenize gerek yoktur çevrenizdekiler yanlış bilgi veriyorlar.Yaş gübreyi yanmamış yani fermente olmamış gübreyi toprağa dökerseniz sorun yaşarsınız.
Sığır gübresi kullanırsanız oranlar biraz yüksek olur ama artık teknolojininde kullanımıyla ve hayvan gübresi içine bitkisel artıklarda koyarak fermente ediliyor bu sayede organik maddesi yükseltilip azot oranı düşürülüyor,npk oranı 3-3-3 civarı oluyor.Böyle bişey kullanabilirsiniz 25m2 yer içinde çok çok faydalı olur.Hatta normal çiftlik gübresi kullanın yanmış sorun olmaz her yıl yerine 2 yılda bir kullanırsınız.Burda ki sıkıntı fazla dökmek olur.Mesela ticari olarak satılan fermente 25 kg'lık gübreler dekara 250 kg kullanılıyor.Siz tutarda normal çiftlik gübresini fazla fazla dökerseniz yerde çok fakir değilse azotla ve diğer elemetlerle ilgili sorunlar yaşarsınız.Yani bir endişeniz olmasın iyi bir gübreyse sorun olmaz ,hayvan gübresi sadece npk'yı tamamlamaz organik maddeyide arttırır.Bu da bitkilerin istediği bir ortamdır,organik madde olmadan npk içerikli kimyasallar toprakta tutunamaz bitkide çok az yararlanır hele ki kireçli bir toprağınız varsa beyaza yakın renkte.Burda mesela ticari yetiştiricilik yapanlarda çok fazla kullanıyor hayvan gübresini hatta keçi gübresi 1 dekar seraya 10 ton hayvan gübresi döküp karıştırıyor ve sorun yaşıyorlar bu yüzden kışın bu yüzden bitki hiç çalışmıyor anca hava ve toprak ısınıyor biraz hereket gelmeye başlıyor bitkiye zaten o döktükleri gübre o sürede fermente olup yarayışlı hale geliyor toprakta ama bitki kökleri bu süre zarfında ec ve fazla azottan dolayı çok zarar görüyor ama çiftçiler bildiklerini okumaya devam ediyorlar ilginç bir şekilde.
Hayvan gübresi bulamazsanız http://www.camli.com.tr/uploads/2013...re_CONVERT.pdf bu şekilde hazır satılan gübrelerden kullanın pelet olanlar zor eriyor toz formda olanlar çok iyi,başka firmalarında benzer ürünleri var hayvan gübresi içine bitkisel artıklar koyarak fermente ediliyor.Bi araştırın isterseniz 25 m2 yere 1 veya 2 çuval yeterli olacaktır.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön