View Single Post
Eski 18-12-2018, 20:13   #18
devrann
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 741
Daha önce saksıda işlerin iyi gitmediğini belirtmiştim ve en sonunda bütün bitkileri kaybettim,kırmızı örümcek fasülye ve karpuzda o kadar hızlı çoğalıyordu ki iki güne bir kükürt uygulamama rağmen çözüm olmadı,bütün bitkileri kaybettim üzerlerinde tek yaprak kalmadı.Belki marul,maydonoz gibi çok fazla derin kök yapmayan bitkiler yetiştirseydim hiçbir sorun yaşamayacaktım ancak fasülye,karpuz gibi daha hassas bitkiler daha fazla dayanamadı.
Tabi ki sorunu biliyordum ancak toprağa müdahale şansım yoktu.Saksımda birden fazla sorun olduğunu gözlemledim
1-Saksının tabanında delikler olsada bu büyük saksılarda delikler biraz daha yukarda ve su tamamen boşalmıyor orda belli bir yükseklikte su sürekli kaldığı için orda havasız bir ortam oluşmakta ve anaerobik bakteriler oluşup kötü koku yapıyorlardı tahminim kökler o tarafa yönelemiyordu.Bu sorunu saksının alt tarafına taşlar ve üstüne çakıllar döşeyerek drenajı arttırarak gidermeyi düşündüm.
2-Saksının diğer sorunu alt tarafta drenaj olmamasının yanında tam tersine üsttede uyguladığım karışım hiç su tutmuyordu.Saksıdaki en önemli problem tam olaray buydu yani yukarda bahsettiğim örümcek istilasının sebebi bitkinin su stresine maruz kalıp bağışıklık sisteminin düşmesi sonucunda bitki kendini zararlılara karşı koruyamaz hale geliyordu,normalde bu soruna ilaveten külleme hastalığıda seyretmesi gerekirken bu olmadı çünkü sıcaklar mevsiminde etkisiyle çok fazla değildi.Eğer sıcaklar da daha yüksek ve transpirasyon daha şiddetli olsaydı küllemede örümcekle birlikte kendini gösterecekti.Ben şunu net olarak söyleyebilirim ki kırmızı örümcek ve külleme sorununun sebebi bitkinin su stresine maruz kalması sebebiyledir bunu saksı gözlemlemelerime dayanarakta söylemiyorum seralardaki bazı hastalıklar da su fazlalığı ve noksanlığı sebebiyledir.Bitki normal bir susuzluk evresinde zararlılara direncini kaybediyor daha fazla bir su kaybında ise hastalıklara karşı direncini kaybediyor.
Burada benim gözlemlediğim bir nokta ise bu iş kesinlikle topraksız olmaz çünkü topraktaki biyoçeşitlilik fermente gübrelerde büyük olasılıkla yok bu yüzden yeni karışımda %50 oranında toprağa yer verdim.Mikroorganzimalardan yoksun saksı toprağı mikroorganizmaların ürettiği bağışılık sistemini güçlendiren çeşitli aminoasitleri ve maddeleri az veya çok az alarak zararlılara ve hastalıklara direncini kaybediyor.
Yani saksıda su problemi,drenaj problemi ve toprak koymadığım için bazı mikroorganizmaladan yoksundu.
3-Saksının üst kısmına kadar toprak koymuştum bu da bizim yavrunun dikkatinden kaçmamış olacak ki elini saksıya uzatarak oradan topraklardan alarak neşeli bir şekilde keşif yapıyordu ta ki benle göz göze gelene kadar sinsi planımı en ince ayrıntısına kadar yapmıştım ve uygulamak için fırsat kolluyordum ; saksıya toprağı 10 santim daha az koyacaktım

Eklenen Resimler
   
devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön