View Single Post
Eski 17-12-2018, 01:13   #12
latif.07
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-04-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 192
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dobipa Mesajı Göster
Burada şu soru ortaya çıkıyor galiba,

Bitkinin ihtiyacından fazlasını toprağa karıştırıp alabilmesini beklemek örneğin %45 gibi

Veya bitkinin ihtiyacı kadarını toprağa karıştırıp almasını kolaylaştırmak örneğin organik maddeler gibi

Sizin gübre demediğiniz organik toprak düzenleyicileri muhtemelen belirttiğiniz gibi besin elementlerinin alımını kolaylaştırıyor. Fakat bitkinin besin ihtiyacını karşılayamıyor.

Bunun cevabını ancak deneyerek verebilirim.
Bahçemizde ilk senemizi sadece organik gübrelerle geçirdik. Ürün kalitesi oldukça iyiydi. Size göre 2 veya 3 hasat yapabiliriz. Bu sene durum kendini belli edecektir

Açıkçası bahçe toprağında veya tarlasında kimyasal gübreye uzanmadan seneler boyu sağlıklı ve kaliteli ürün alanlar var. Bende sorun yaşamayacağıma inanıyorum neredeyse eminim

Hatta tohum paylaşım kataloğunda da seneler boyu hayvansal gübre ile yetiştirilen ve paylaşılan domates tohumuda gördüm bu sene.

Fakat size torf konusunda katılabilirim. Torf ortamında sadece organik gübrelerle belki uzun süreçte sorun yaşanabilir. Ama bence toprakta yaşanmaz.

Bunuda şu anda 3 farklı markaya ait torf üzerinde test ediyorum. Fakat sonucu görebilmek için aynı torfu sürekli kullanarak organik gübrelerle beslemem gerekecek. Buda biraz zaman alabilir tabi. Ama güneşim biraz daha fazla olsaydı daha kısa zaman alabilirdi

Gelişmeleri ömrümüz olursa paylaşırım.
Yüzde 45 den kasıt daha az gübre ile daha saglıklı ve çok verim. Bitkiler o yüzde 45 i bir kerede alabilselerdi bir kerede anında yanıp ölürlerdi.

Hayvansal gübre adı üstünde organik gübredir toprak düzenleyici değildir ve ben sizin kullandığınız toprak düzenleyicilerin arasında hayvansal gübre yazısını göremiyorum. Eğer ilk saydılarınızın arasında hayvansal gübre olsaydı ben size kullanın çok iyi olur derdim ama malesef yok. Hayvansal gübrede kullanırken çok dikkatli olun gübrenin çok iyi yanmış olması gerekir yoksa tüm hastalıkları bahçenize toplarsınız. Hayvansal gübrenin içinde yabancı ot tohumlarıda vardır, buda ekstradan çapa maliyeti demek kaybolan azot demek, kaybolan su demek.

'''Açıkçası bahçe toprağında veya tarlasında kimyasal gübreye uzanmadan seneler boyu sağlıklı ve kaliteli ürün alanlar var. Bende sorun yaşamayacağıma inanıyorum neredeyse eminim''
-Evet dedelerimiz geçmiş yıllarda bu şekilde üretim yapardı ama o zamanlar toprak bu kadar çoraklaşmış değildi ve bu çok önemli onlar bir tarlada 1 sezon üretim yapar 1 sene boş bırakırlardı toprak kendine gelirdi. o zamanlar domates üretecek arazi çoktu insan sayısı azdı, çok tohum ekiyolardı az verim alıyorlardı bazen tüm ürünlerini bir hastalığa kaptırıyor hiç verim alamıyorlardı. Bitkide minarel eksikliği olursa hastalıklara dayanıklılık azalır bu bilgiyide veriyim size, inek gübresinin de içinde eksik olan minareller vardır.

Biz optimum sıcaklıkta optimum nemde farklı tohumlarla farklı mevsimlerde bir kerede en az 60 tane fideyle sayısız denemeler yapıp bitime ödevleri yüksek lisans tezleri hazırlıyoruz birazda siz deneyin bakalım 3-5 fideyle, sonuçları burada paylaşırsınız.

latif.07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön