View Single Post
Eski 16-12-2018, 23:18   #9
latif.07
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-04-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 192
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dobipa Mesajı Göster
Malesef kimyasal gübre önerinize katılmıyorum.

Kimyasal gübre konusuna bakış açım tamamen kimyasal ilaçlara bakış açımla aynı.. Zira günü kurtarmaya yönelik bir çaba fakat uzun vadede çoraklaşma sorunu..

Organik gübrelerde aynı durum söz konusu değil. Kısa vadede beklentileri karşılamayabilir belki fakat uzun vadede mutlaka faydası görülecektir.

Nasıl ki, kimyasal ilaç kullanmayıp böceklerden kalanla yetinebiliyorsak, kimyasal gübre kullanmadan da sağlıklı ürünler alınabilir.

Bunu sadece kapalı ortam veya balkon yetiştiriciliği için değil bahçecilik içinde söylüyorum.

Fakat tarla yetiştiriciliği ve ticari seralar için malesef bu söylediklerim geçerli değil. Örneğin adamın koca tarlasına tuta dadanırsa kimyasal ilaç atma diyemem.

Bir diğer konu ise torf.
Torf kullanarak saksı yetiştiriciliği yaparsanız sebzelerde en fazla 2-4 hafta içinde besin yetersizliği sorunu ile karşılaşırsınız. Aynı şey toprak için geçerli değil fakat torf için geçerli. Torf besleyici bir ürün değil köklenmeyi kolaylaştırıcı ve su tutma kapasitesi konusunda fayda sağlayan bir ürün.

Ayrıca organik gübrelerle lezzetsizlik ve küçük meyve konusuna da katılmıyorum. Aksine solucan gübresi kullanımında bahçedeki ürünlerimizde özellikle domateste inanılmaz bir lezzetle karşılaştık. Tabi sadece bunun yüzünden oldu demek doğru değil. Fakat kimyasal ilaç ve kimyasal gübre girmemiş bir domatesi (kurttan juştan kaldığı kadar) afiyetle yedik.

Demem o ki, çiftçiler ve büyük yetiştiriciler şartlar dolayısıyla kimyasala yönelebilir kimseye yapmayın diyemem. Ama saksıda veya küçücük bahçelerde de kimyasal kullanın diyemem.

Size çok muhalefet gibi oldu kusura bakmayın.
Yazdıklarım tamamen kişisel fikirlerim ve ben daha amatör olacak kadar bile ilerleyemedim.
Torf besleyici bir üründür demedim, torfun ph düzeyi bitkinin istediği ph düzeyindedir dedim siz galiba yanlış okumuşsunuz, torfun içinde gübre vardır demedim, sizin torfa kimyasal gübre takviyelemeniz gerekir. Sizin kullandıklarınız da gübre değildir toprak düzenleyicidir dedim yani torfta elinizdeki organik gübre adı altında satılan toprak ph düzenleyici ürünlerini kullanmanıza pek gerek yok demek istedim. Buradada bir yanlış anlaşılma olmuş. Torftada çok rahat bir şekilde bitki yetiştirilir. Topraksız tarımı neyde yapıyor insanlar

Bahçenizdeki domateslerde solucan gübresi ile verim almanızıda size açıklayayım. -Yıllardır yorgun olan toprağın ph değeri bitkinin istediği değerde değildi siz solucan gübresini kullanınca toprağın ph değeri bitkinin istediği degere geldi. Bitki topraktaki alması gereken minarelleri daha rahat aldı ve siz güzel ürünler aldınız lakin bu şekilde en fazla 2 bilemediniz 3 hasat yapabilirsiniz sonunda topraktaki minareller gene biter sadece solucan gübresi o toprağı beslemeye yetmez. Yani sizin o güzel domatesi elde etmeniz eskiden toprakta olan ama bitki tarafından alınamayan minareller tarafından oldu solucan gübresi o minarelleri toprağa vermedi, toprakta olan minarelleri bitki bünyesine alımını kolaylaştırdı.
Söylediklerime inanmayabilirsiniz bitkilerinize verdiğiniz solucan gübresinin kutusunun arkasındaki içindekiler kısımına bakın yani en kaliteli solucan gübresinde yüzde 5 lik minarel oranı vardır.

Yok kesinlikle muhalefet gibi olmadınız, aksine bizim görevimiz sizi bilgilendirmek çünkü bizler sizlerin verdiğiniz vergileriniz ile okuyoruz. Ziraat Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim.

latif.07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön