View Single Post
Eski 16-12-2018, 22:57   #8
dobipa
Ağaç Dostu
 
dobipa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-09-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 161
Malesef kimyasal gübre önerinize katılmıyorum.

Kimyasal gübre konusuna bakış açım tamamen kimyasal ilaçlara bakış açımla aynı.. Zira günü kurtarmaya yönelik bir çaba fakat uzun vadede çoraklaşma sorunu..

Organik gübrelerde aynı durum söz konusu değil. Kısa vadede beklentileri karşılamayabilir belki fakat uzun vadede mutlaka faydası görülecektir.

Nasıl ki, kimyasal ilaç kullanmayıp böceklerden kalanla yetinebiliyorsak, kimyasal gübre kullanmadan da sağlıklı ürünler alınabilir.

Bunu sadece kapalı ortam veya balkon yetiştiriciliği için değil bahçecilik içinde söylüyorum.

Fakat tarla yetiştiriciliği ve ticari seralar için malesef bu söylediklerim geçerli değil. Örneğin adamın koca tarlasına tuta dadanırsa kimyasal ilaç atma diyemem.

Bir diğer konu ise torf.
Torf kullanarak saksı yetiştiriciliği yaparsanız sebzelerde en fazla 2-4 hafta içinde besin yetersizliği sorunu ile karşılaşırsınız. Aynı şey toprak için geçerli değil fakat torf için geçerli. Torf besleyici bir ürün değil köklenmeyi kolaylaştırıcı ve su tutma kapasitesi konusunda fayda sağlayan bir ürün.

Ayrıca organik gübrelerle lezzetsizlik ve küçük meyve konusuna da katılmıyorum. Aksine solucan gübresi kullanımında bahçedeki ürünlerimizde özellikle domateste inanılmaz bir lezzetle karşılaştık. Tabi sadece bunun yüzünden oldu demek doğru değil. Fakat kimyasal ilaç ve kimyasal gübre girmemiş bir domatesi (kurttan juştan kaldığı kadar) afiyetle yedik.

Demem o ki, çiftçiler ve büyük yetiştiriciler şartlar dolayısıyla kimyasala yönelebilir kimseye yapmayın diyemem. Ama saksıda veya küçücük bahçelerde de kimyasal kullanın diyemem.

Size çok muhalefet gibi oldu kusura bakmayın.
Yazdıklarım tamamen kişisel fikirlerim ve ben daha amatör olacak kadar bile ilerleyemedim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi latif.07 Mesajı Göster
ortalama saksılarınızda 3-4 yıldır aynı toprağı kullanıyorsanız solucan gübresi deniz yosunu hümik asit uygulaması yaptığınızda toprağın ph değeri istenilen düzeye gelicek ve bitki topraktaki besinleri daha iyi alıcaktır. 2. gübre uygulamanızda bu kullandığınız organik gübrelere ek olarak kesinlikle kimyasal gübre kullanmalısınız yoksa ürünleriniz küçük tatsız olurlar.

Siz koçtaşta a101 de satılan torflardan kullanıyorsunuz bu kullanıdıgınız solucan gübrelerini v.s. v.s. organik toprak düzenleyicileri kullanmanıza neredeyse hiç gerek yok diyebiliriz. Çünkü torfun ph değeri bitkinin istediği ph aralığındadır, sizin ihtiyacınız olan tek şey kimyasal gübredir.

Bitkiniz belki 2 karış boyalanabilir ama bu gübrelerle meyve vermez. Fosfor ve bor noksanlığı olursa bitkilerin çiçekleri döllenmez, potasyum olmazsa tatı kötü olur, kalsiyum olmazsa bitki stres olur. Siz elinizdeki organik gübrelerin kutularının arkalarında yazan değerlere bakın %1 azot %1 potasyum %1magnezyum yazar toplamda %5 lik bitki besin elementi o bitkiyi beslemeye yetmez ve tüm emekleriniz boşa gider. Bunu solucan gübre satıcıları-deniz yosunu satıcıları genelde söylemezler ben sizinle paylaşmak istedim. Kimyasal gübrenin içinde %45 oranında bitki besin elementi mevcuttur.

dobipa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön