View Single Post
Eski 12-12-2018, 14:05   #80
Ayazkızı
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 74
Ben hayatım boyunca bir kere turşu kurdum olmadı ve vazgeçtim. Hep başkalarının kurduğu turşuları aldım "bana" çok tuzlu geldi yiyemedim. Bir kaç yıldır fermente yiyecekler hakkında yazılanlar sürekli önüme çıkıyor ya. Fermente yiyecek nedir madem bu kadar faydalı yapayım bari diye araştırdım.

Bir kitap önermişler aldım. Pazara gittim birer kilo kornişon ve kelek aldım. ( bu kadar az aldığıma çooook pişmanım)

Başkalarının büyük kavanozlara yaptıkları turşuların üzerinde beyaz kef görüp öyle olunca yiyemediğim için ( tamamen psikolojik) 450 gramlık kavanozları sterilize ettim.

Kelekleri doğradım, kornişonları bütün bütün koydum kavanozlara. Aralara sarmısak, kişniş tohumu, hardal tohumu, ardıç tohumu koydum. 1 litreye 40 Gr tuz koyulacak demişler bu ölçüye göre turşu suyu hazırladım. kelekleri ve kornişonları sıkı sıkı yerleştirdiğim kavanozlara turşu suyunu ekledikten sonra biraz da evdeki kefirden ekledim.( Yarım kahve fincanı) en üste asma yaprağı ve ağırlık koyup kapaklarını hafifçe kapatarak fermente sürecini beklemeye başladım. fermentasyon hemen başladı. kornişonların ve keleklerin renkleri değiştiğinde kavanozların kapaklarını sıkı, sıkı kapatarak buzdolabına kaldırdım. 20-25 gün sonra yemeye başladık kısa zamanda da tükettik.

Bu yıl ev yapımı sirkem olmadığı yaptıklarımda yetişmediği için sirkeli turşu yapıp farkı göremedim ama seneye hazırlığım şimdiden tamam. Elma sirkem oluyor. Seneye her iki türlüsünü de yapacağım. Bakalım tat konusunda fark olacak mı?

Not: 1 litre suya 40 GR tuz "bana" tuzlu geldi. Seneye daha az tuz koymaya niyet ediyorum 1 litreye 30 Gr. Bu konuda bilgisi olan yazarsa sevinirim. Saygılar

Ayazkızı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön