View Single Post
Eski 07-12-2018, 09:27   #15
ygorer
Ağaç Dostu
 
ygorer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-10-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 147
Fide dikimi

Mayıs ayında fideler.

Fideler için önceden kağıt üzerinde sıklık ve düzen için o kadar plan yapmama rağmen iş uygulamaya gelince oldukça sık ve karışık bir dikim oldu.

Diktiklerim :
Acı biberler - Tohumları annem vermişti, kendi bir biberden almış. Çok verim aldım. Bütün yaz ve sonbaharda sürekli çok miktarda biberimiz oldu. Acı pek yemediğimiz için (sanırım kıyamayıp tüm fideleri dikmeye çalışmışım) bol miktarda arkadaşlara verme şansımız oldu. Bir kısmını da kurutup pul biber yaptık. Bahardan sonbahara kadar (şu an hala) yemyeşil görüntüsü ve üzerinde biberleri ile de en önde çok güzel bir peyzaj yaptılar. Doğru sıklıkla dikilmesi şartıyla tavsiye ederim.

Tatlı biberler - Bauhaus tan aldığım az sayıda fideyi de yan kenarlara ve gölge kalan yerlere diktim. Kahvaltılık çok güzel oldu.

Pembe domatesler - Bauhaus tan aldığım fideler devasa ağaçlara dönüştü Fidelerin ne kadar büyüyeceğini kestiremedim. Arada bir kaç hafta gidemeyince de çok dallı ve kalın büyüdüler. Bu sebeple hem sıkışma yaşadılar hem de sürekli devrilerek zarar gördüler. Başlarda kurt problemi yaşadım. Sadece bozuk domates ve yaprakları uzaklaştırdım. Bir de genel olarak kükürt uygulamıştım. Kurt için organik ilaç almıştım ama kullanmadan domatesler toparladı, kullanmaktan vazgeçtim. Bu konuyta bu yaz dikkat edeceğim. Zamanında yapılması gerekenler konusunda sanırım daha çok okumam gerekiyor.

Hıyar - Arka sıraya ve toprağın ister istemez eğim yaptığı yere salatalık diktim, suyun bu tarafa doğru akması iyi olur diye düşündüm. Ancak ciddi külleme sorunu yaşadım. Çok verim alamadım. Bir kaç iri salatalık dışında kurudu gitti.

Bahar başında roka dikip zamanı geçene kadar yeme şansımız da oldu. Tohumlarını topladım.

Aralara fesleğen ve kadife çiçekleri ektim. Bunların zararlılara karşı iyi bir koruma olduğunu okumuştum. Yalnız sümüklü böcekler kadifelerimi hep yedi Kendini kurtarabilenler daha sıcaklarda boy gösterebildi.

Kenarlara lavanta, biberiye ve kekik ektim. Sebzelerin lezzetinde, arıların çekilmesinde ve tozlanmada faydası olduğunu okumuştum.

Dikim ile ilgili aldığım temel dersler :
1. Fidelerin kaynağını iyi bil, büyüklüklerini, ışık ve su isteklerini hesaba kat.
2. Hırsa kapılıp çok sık dikme
3. Sırık gibi destekler için daha doğru seçimler yap.
4. Özel bir çeşit varsa bunları ayrı izole bir yerde dik.

Eklenen Resimler
 
ygorer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön