View Single Post
Eski 07-12-2018, 09:32   #12
ygorer
Ağaç Dostu
 
ygorer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-10-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 147
Minik sebze bahçesi

2018 bahar-yaz döneminde bahçenin köşesinde deneysel denebilecek küçük bir sebze bahçesi yaratmaya çalışmıştım. Yaptıklarımı buraya not olarak yazmak istedim ki bu sene iyi olanları hatırlayayım, hataları da tekrarlamayayım Belki denk gelen birilerine de faydası olur.

Öncelikle forumdan okuduğum bilgilere göre yükseltilmiş sebze yatağı oluşturmaya çalıştım:

Yaklaşık 2,5 m2 lik bir alanı 10 cm kadar derinlikte çapaladım. Kenarlarına daha önce bahçe için almış olduğum küçük tahta çit kenarlarından koydum. Yalnız biraz kısa kaldığı için toprağa iyi saplayamadığımı düşünerek önlerine de çilek saksıları koydum ki devrilmesin. Yatağın içine bahçe toprağı ve koyun gübresi ilave ettim. Kazdığım toprakla birlikte yaklaşık 25 cm yüksekliğinde harç elde etmiş oldum.

Forumdan elde ettiğim bilgilerden toparlayabildiğim kadarıyla toprağın içine;
Cocopead-hindistan cevizi torfu 2,5 kg suda ayrıştırarak, lav kırığı+kum karışımı 1 kg, agrohum humik asit tahmini 5 kg, keçi gübre+leonardit karışımı ilave ettim.

Bunun ilerleyen zamanda sulama, verim ve hastalıklar açısından çok faydalı bir karışım olduğuna karar verdim. Çevremde hatta bitişik komşu sebze bahçesindeki hastalık ve verim ile karşılaştırınca işe yarayan temel şeyin bu toprak harcı olduğuna inanıyorum. Düzenli sulayamadığım dönemde de sebze yatağındaki bitkilerin diğer bitkilerden daha az etkilendiğini gördüm.

Sadece kaolin kili de almıştım güneş yanıkları için, buna ne zaman gerek olduğunu ve nasıl kullanacağımı çok kestiremediğim için hiç kullanmamış oldum. Bu yaz takipte olacağım.

Bu konularda bilgi veren tüm forum üyelerine gönülden teşekkür ediyorum. Çok keyif alarak uyguladım. Sonuçlarını da almak ayrıca mutlu etti tabii.

ygorer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön