Konu: Kenger
View Single Post
Eski 27-11-2018, 19:20   #11
Kenger
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 328
Drop of gold biber (Atılgan)

Bitki türü: Sebze

Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum Türü: Biber

Tohum çeşit adı: Drop of gold biber (tatlı) (Atılgan)

Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıl

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Urla, İzmir

Tohumun geldiği yer: İtalya

Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Sanırım Sn. Atılgan

Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede diğer biber çeşitleriyle birlikte yetiştirdim ancak tohum saflığı için bir önlem alamadım.

Kullanılan gübreler: Koyun ve keçi gübresi kullandım.

Kullanılan ilaçlar: Yok

Hasat yıl ve ayı: 2018 Ağustos

Bitki tipi ve gelişim durumu: Sn. Atılgan'dan alıntıdır: "Erkenci bir İtalyan atalık çeşit. Açık yeşilden nar çiçeği rengine yakın açık kırmızı bir renkte kızarıyor. Meyveleri çok iri (ortalama 15 cm uzunluğunda ve 5 cm çapında) ve bitki oldukça verimli olduğu için destek vermek gerekiyor. Taze meyveler çıtır çıtır, ince kabuklu ve az etli, dolması ya da kızartması yapılabilir. Kızaran meyveler oldukça etli. Biber kızarmaya başladığında kısmen de olsa altın sarısı bir renk alabiliyor."
Sn. Atılgan'a ek olarak bitkinin diğer biberlere göre domates güvesinden en fazla etkilenen tür olduğunu söyleyebilirim.

Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Meyvelerin iriliği ve her dalda bol ürün olması nedeniyle meyveler bende çoğunlukla düzgün şekilli olmadı.

Yetiştirme özellikleri:(Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır)

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum.

2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim.

3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim.

4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyveler olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır.

Eklenen Resimler
     
Kenger Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön