Konu: Zerdeçal
View Single Post
Eski 08-11-2018, 16:57   #120
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Zerdaçal yetiştirme ile ilgili bir kısım verileri google çeviri ile buraya aktarıyorum. Yazı sonunda orjinal link bulunmakta.

Tabii ki, kendi altın süt , zerdeçal latte, zerdeçal smoothies ya da zerdeçal çay, ama baharat en iyi lezzet ve olası sağlık yararları için taze zerdeçal yemin etmek için baharat bölümünden zerdeçal tozu satın alabilirsiniz . Ve taze yiyecekleri sağlık gıda mağazalarında ve hatta ana marketlerde bulabileceğiniz gibi ucuz değil.
Neyse ki zerdeçal büyük bir pot veya ekici koymak için güneşli bir nokta varsa büyümek kolaydır. İstediğini ver ve bir yabani ot gibi büyüyecek ve çekici tropikal yaprakları ve taze zerdeçalın cömert bir hasadıyla sizi ödüllendirecek.
Zerdeçal ( Curcuma longa ), zencefil ailesiyle aynı tropik bitkidir. Narin bir bitki değil, zerdeçal büyük yeşil yaprakları vardır ve 3 veya daha fazla metre boyunda büyür. Bitki her bir gövdede olgunlaştıkça, yeşilimsi beyaz ve bazen pembe çiçeklerden oluşan bir salkım oluşturur. Zencefil gibi, zerdeçal sıcak, nemli koşullarda ve iyi drene edilmiş, nötr topraklarda büyür.
________________________________________
Bitki Hazırlığı

GETTY IMAGES MARKGİLLOW
ABD kışın çoğu zaman geç kış aylarında kapalı bitki yetiştirirseniz en iyi şekilde üretecektir. Kapalı ve açık alanınıza bağlı olarak, yaz mevsiminde bir houseplant olarak saklayabilirsiniz ya da donma ihtimali arttıkça hava dışarıya çıkar ve hava, biber ve patlıcan fidelerini söndürecek kadar sıcaktır. Ve eğer 8-11 Bölgelerinde yaşıyorsanız, onu tamamen dışarıda büyüyebilirsiniz.
1. Ne zaman bitki dikeceğini hesaplayınız.
Zerdeçal ekimden hasattan yedi ila 10 ay sürer. Ne zaman biteceğini anlamak için, sonbaharda ilk donunuzu aldığınız zamandan 10 ay geriye doğru sayın. İlk donum ekim ortası civarında, bu yüzden zerdeçalımı Aralık ortası ile mart ortası arasında başlatacağım. Büyüme mevsiminiz uzarsa veya büyümek için geniş ve güneşli bir kapalı alanınız varsa, zamanlamanız daha az kritiktir, ancak kışın geç ilkbaharda ekimden en iyi sonuçları almaya devam edebilirsiniz.
2. Köklerinizi kaynak edin.
Zerdeçal rizomlardan, etli kök benzeri yapılardan yetiştirilir. Benim yerel süpermarket ve sağlık gıda deposu, her ikisi de kış aylarında taze rizomları var. Asya veya Hint yiyecekleri de stoklayabilir ya da sizin için sipariş verebilir. Eğer yerel olarak bulamazsanız, Jung Seed küçük saksı bitkileri satıyor ya da Amazon veya eBay'de bir dizi satıcıdan taze zerdeçal rizomları satın alabilirsiniz . (Muhtemel gümrük sorunlarından kaçınmak için ABD'de bir satıcı seçin). Dolgun rizomları mümkün olduğunca çok sayıda çarpma (tomurcuk) ile seçin.
________________________________________
Ekim

SWAPAN FOTOĞRAFÇILIK / SHUTTERSTOCK
Her 6-8 inç rizom için 14 ila 18 inçlik bir tencereye veya ekiciya ve onu doldurmak için yeterince çömlek toprağa ihtiyacınız olacaktır. Fakat başlangıç olarak, rizomlarınızı daha küçük kaplarda filizlendirmek ve daha sonra birkaç yapraklı ve iyi geliştiklerinde bunları daha büyük kaplara nakletmek daha pratiktir. İşte nasıl:
1. Rizomlarınızı her bölüme iki veya üç tomurcuk ile bölümlere ayırın.
2. 3 inçlik tencereleri, iyi bir çömlek toprağı ile doldurun .
3. Kök kısımlarını toprağa düz olarak yatırın ve daha fazla toprak ile kaplayın.
4. Suyu iyice temizleyin ve tencere şeffaf plastik torbalara atın.
5. Kapları veya kapakları bulabileceğiniz en sıcak yere yerleştirin (86 ila 95 derece idealdir). Düşük sıcaklıklarda filizlenme çok yavaş olur ve rizomlarınız filizlenmekten ziyade çürür. Kaçık yeri yok mu? Bir ısıtma yastığı veya küçük masa lambası, piknik soğutucu ve bir termometre ile büyük bir çimlenme odası yapabilirsiniz. Ya da ev kullanımı için küçük bir çimlenme odası satın alabilirsiniz . Işık ya da hiç ışık bu aşamada iyidir.
Reklam - Aşağıda Okumaya Devam
________________________________________
Büyüyen Bitkiler Bakımı

KANCHANA TİPMONTİAN / SHUTTERSTOCK
1. şeyleri hafif ve sıcak tutun.
Tencerelerinizi birkaç günde bir kontrol edin ve filizler ortaya çıkmaya başladığında, çömlekleri pencere kenarına ya da yetişen ışığın altına getirin. Eviniz gerçekten sıcak olmadıkça (bu aşamada optimum büyüme sıcaklığı 77 ila 86 derece arasındadır), bunları 80'lerin altına yerleştirecek bir ısı matına koymak isteyeceksiniz . Bitkiler plastik örtülerini örttüklerinde, onları sökün.
2. Gerektiği gibi su.
Mini seraları açtıktan sonra, zerdeçalınızı gerektiği gibi sulamaya başlamanız gerekecektir; toprağı nemli tutun, ama soggy değildir ve nemi yükseltmek için yaprakları günde bir veya iki kez suyla buğulayın. Toprağın herhangi bir noktada kurumasına izin vermek nihai hasatınızı azaltacaktır.
3. Daha büyük tencerelere nakli.
Bitkileriniz 6 ila 8 inç boyunda olduklarında, bunları saksı toprağıyla dolu daha büyük tencerelere (son olanlar veya orta boy) dikkatle nakledin. Isı matını 70 dereceye gelene kadar haftada bir derece düşürmeye başlayın. Bu noktada, iç ortam sıcaklığınız ortalama 68 dereceye ulaştığı sürece ısı matını çıkarabilirsiniz.
Aksi takdirde, ısı matını kullanmaya devam edin. Orta boy tencerelerdeki bitkiler, son ağırlıklar veya ekicilerde en ağır hale geldiklerinde veya daha fazla sürgün göndermeye başlamaya hazırdır.
4. Bitkileri dışarıya taşıyın.
Tahmininiz sadece ılık geceler gösterdiğinde, zerdüşünüzü dışarıda bıraktığınızda, zerdeğinizi dışarıda gezdirin. İhale yapraklarının güneşte yanmasını önlemek için ilk birkaç gün için kısmi gölge sağlayın. Yaz mevsiminde gerektiği gibi suya devam edin ve toprağı nemli tutmaya değil, soggy yapmaya devam edin. Büyüyen bitkilerinizi her birkaç haftada bir kompost çay ile sulandırarak veya patates veya kök bitkileri için önerilen bir gübre kullanarak besleyin .
________________________________________
Hasat

SWAPAN FOTOĞRAFÇILIK / SHUTTERSTOCK
Zerdeğiniz, yapraklar ve gövde diktikten yaklaşık yedi ila 10 ay sonra kahverengi ve kuru dönmeye başladığında hasat etmeye hazırdır. Bitkileri, toprağı ve hepsini uçurun ve taze zerdeçaldan toprağı çalkalayın. Sapları bir inçten veya rizomların kütlesinin üzerine kadar kesin ve rizomları iyice yıkayın.
________________________________________
Saklama ve Yeme

GETTY IMAGES LİLLİ GÜNÜ
Rizomlar buzdolabında hava geçirmeyen bir torba veya konteynır içinde altı aya kadar taze kalacaktır; Onları daha uzun süre saklamak için dondurucuya atın. Yeniden işlemek için en büyük birkaçını koyduğunuzdan emin olun!
Kendi zerdeçal tozu da yapabilirsiniz. Taze temizlenmiş rizomları bir tencereye yerleştirin ve suyla örtün, kaynatın ve bir çatalla kolayca delinene kadar pişirin (boyutlarına bağlı olarak, bu 45 ila 60 dakika veya daha uzun sürebilir).
Pişirilmiş rizomları boşaltın, cildinizi parmaklarınızla (isteğe bağlı) ovalayın ve güneşte kurutun ya da kırılıncaya kadar 140 derecede bir gıda kurutucusunu kurulayın ve bükmeye çalıştığınızda temiz bir şekilde çırpın. Pişirme için zerdeçal tozu yapmak için bir baharat değirmeni, kahve öğütücü veya harç ve havaneli öğütülmüş rizomları öğütün. Pro püf noktası: Zerdeçal rizomlarını tutarken parmaklarınızı açmayacak kadar parlak bir portakal döndürecek şekilde eldiven giymek isteyebilirsiniz.
Lezzetli ve sağlıklı hasatınızın tadını çıkarın!
https://www.goodhousekeeping.com/hom...grow-turmeric/

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön