View Single Post
Eski 08-11-2018, 14:20   #39
papatya92
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-11-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
Merhabalar, bu forumu üye olmadan takip edip bazı sorularıma cevap alıyordum. Ancak cevap bulamadığım bir kaç sorum var. Son 2 yıldır Phalaenopsis cinsi orkide bakmaya çalışıyorum. Şimdilik sadece bir orkidem var ve ilk defa dal vermeye başladı bu yıl Ancak sorum şu komşumun biri orkidesinin hastalık kaptığını düşünüp dışarıya koymuş, atıyormuş. Ben de kıyamadım aldım. Ancak dal verme döneminde olan diğer orkidemin yanına koymadım çünkü bulaşıcı bir hastalığı olabilir diye düşündüm. Bence sağlıklı toparlanabilecek bir orkide gibi duruyor ama bilmediğim durumlar var. Rica etsem ne yapmam gerektiği konusunda bana yardımcı olur musunuz?
1. Dibinden iki yeni yaprak vermiş. Bunlar keiki mi? Keikiyse ne yapmam lazım? Ve neden morumsu siyah renkteler?
2. Büyük yapraklarındaki siyahlıklar bir hastalık belirtisi mi yoksa güneş yanığı mı?
3. Bir yaprağında beyazlaşma ve şeffaflık durumu var tam ortasında. Nedeni ne olabilir?
4. Köklerinin çoğunun ölü olduğunu düşünüyordum ancak o dibinden iki yaprak verdiği kısmının altında baya yeni kökler oluşmuş. Kökleri anlamak için illa saksıdan çıkartmam mı gerekir? En son toprak değiştirmeye kalktığımda ilk orkidemi belki de bu yüzden kaybetmiştim, o yüzden pek istemiyorum toprak ve saksı değişimi yapmayı.
Şimdilik aklıma gelen sorular bunlar. Bir de açıklamayı unutmuşum, ilk eve getirdiğimde saksının alt kısmı su içindeydi yaklaşık 1 cm kadar. Hemen porselen saksısından kurtardım ve hava alabileceği şekilde yerleştirdim. Dallarından biri tamamen kurumuştu, onu da kesip tarçın sürdüm. Diğer dalını ise kuruyan yerinin biraz aşağısından keserek tarçın sürdüm. Cinsini de bikmiyorum ama phalaenopsis olduğunu düşünüyorum. Sizce kurtulur mu, toparlayabilir mi?

Çok çok teşekkürler zaman ayırdığınız için.

papatya92 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön