View Single Post
Eski 24-10-2018, 02:06   #21
its_just_a_ride
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Sn aziztoprak,

aziztoprak
aziztoprak
aziztoprak

Yukardaki her üç linkteki karpuzlarla ilgili olarak;



ve



ve



demişsiniz. Bahsettiğiniz karpuzların tamamı ya da tamamına yakını hibritlenmiş durumda. Bunu bu mevsim farketmeniz mümkün değil.

Birbiriyle yan yana yetiştirilen iki karpuz çeşidinin dış görünüşü (kabuk deseni, meyve rengi ve meyve şekli) birbirine çok benziyorsa, bu iki çeşidin birbiriyle çaprazlanması sonucunda elde edilecek tohumlardan ertesi sene ektiğinizde (F1), çaprazlanmanın farkına varmanızı çok zorlaştıracak şekilde tek tip (F1 tohumların temel özelliklerinden birisi uniform meyve üretimi sağlamaları) meyveler elde edeceksiniz (bu durumda, karpuzlardan birisi sarı etli olduğu için, hibritlenme tespiti biraz daha kolay olabilir). Esas sorun ikinci nesilde (F2) ortaya çıkacak çünkü hibritlenmiş tohum açılım yapacak ve farklı meyve şekilleri, kabuk desenleri, et kalitesi, tohum renkleri, çekirdek büyüklüğü vb ile karşılaşacaksınız.

Özetle, kataloğunuzda paylaşıma açtığınız her üç karpuz tohumu da artık hibrit tohum. İri Alaca karpuz için "nesli tükenmek uzere" demişsiniz. Nesli bu duruma gore tükenmiş durumda. Elinizdeki tohumlar artık iri alaca karpuza değil baska bir çeşide ait.
"Seed savers exchange", karpuz için 250 m civarı bir izolasyon mesafesi vermiş. Muazzam bir rakam. Bu da demek oluyor ki herhangi bir izolasyon önlemi alınmadan bitişik veya ortak alanlarda yetiştirilmiş ve burada tohum paylaşımına sunulmuş tüm karpuzlar hibritlenmiş tohumlar.

Sn. birnefestoprak, yukarıdaki bilgileri daha çok sizin dikkatinize paylaşmak istedim. Eksik ve hatalı kısımlar varsa bilgilendirmeniz bizler açısından önemli.

its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön