View Single Post
Eski 22-10-2018, 06:56   #5
CornusMas
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 199
Yanındaki fındık bahçesine gölge yapmasın istiyorsanız kısa boylu türleri tercih etmelisiniz. Sakarya geçiş iklimi etkisi altında bir yer. Bu nedenle hem akdeniz hem Karadeniz ikliminde yetişen bitkileri yetiştirebilirsiniz. Benim önerim akdeniz iklimine özgü maki türleri olacak. Hem çok kolay yetiştirirsiniz, hem gölge sorununuz olmaz hem de çok iyi toprak tutarlar.

1- Styrax officinalis (Tesbih çalısı) şu aralar tohum veriyor. Tohumdan son derece kolay çimlenir, baharda çiçekleri enfestir. Orman içlerinde yeni çıkmış fidecikleri bulursanız bunları da alıp ekebilirsiniz. Hiç sorun çıkarmadan büyüyeceklerdir. Şiddetle öneririm. 2-5m kadar boylanır

2- Phillyrea latifolia (Akçakesme): Herdem yeşil, sık dokulu bir çalıdır. 3-4m kadar boylanır.

3- Carpinus orientalis (Doğu gürgeni): Adi gürgen gibi ağaç formunda değil de çalı formunda büyüyen, 5-6m'ye kadar boy yapabilen bir çalıdır. Yaz sıcaklarına ve kuraklığa dayanıklıdır. Yaprağını döker. Son derece hızlı yayılan, erezyona karşı etkili bir maki elemanıdır.

4- Arbutus unedo (Kocayemiş): Çok boylanmayan, her dem yeşil, çiçeği ve meyvesinin çeşitli oluşum seviyelerindeki halleri aynı anda ağaç üzerinde bulunan son derece gösterişli bir türdür.

5- Cercis siliquastrum (Erguvan): Budamazsanız ağaç değil çalı formunda gelişecektir. Kazık köklü olmakla birlikte köklerinde havadaki azotu bağlayan bakteriler olduğu için diğer bitkilerle birlikte ekilmesi faydalı olacaktır.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön