View Single Post
Eski 21-10-2018, 22:39   #7
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Sayın ayazkızı;

Öncelikle yazdıklarımı yanlış anlamayın. İlk okuduğumda nerede yanlış yaptığınızı sormuştunuz. Daha sonra uygulamalarınızı yazmışsınız. Gerçekten yapmak için de yazmak için de uğraşmışsınız. Aşamaları açık bir şekilde anlattığınız için takdir ediyorum.

Hani deveye sormuşlar boynun neden eğri diye. O da demiş nerem doğru ki.

Kaymaklı Biber Turşusu (Soka) yapımını sağolsun arkadaşımız yazmış. Benim de yapmayı çok istediğim ancak bu güne kadar yapamadığım bir turşu. Öncelikle boşnak biberi gerekiyor. Ben daha önce az da olsa yetiştirdiğim için biliyorum. Biberiyeden büyük ve belirli bir acıya sahip özel bir biber. Paylaşımdan sonra kendim yetiştiremediğim için daha önce paylaşımda bulunduğum arkadaştan bu yıl tohum talebinde bulundum. Yetiştirme durumunuz var ise tohum paylaşım etkinliğine katılarak bu özel biberi yetiştirmenizi tavsiye ederim.
Dutlubahçe

Boşnak biberi çarliston bibere göre kısa bir biber. Dolayısı ile içini doldurmak kolay. Bir de yeteri kadar yetiştirebilsek. Satan yer de yok benim bildiğim. Tohumu bile zor bulunuyor.

Malzeme listesini de arkadaşımız vermiş. Kendisi bulabiliyor yapıyor. Ben bulamadım ki yapayım.
2 kg boşnak biberi
600 gram keçi veya koyun sütü
600 gram beyaz peynir
600 gram kaymak
Tuz

Sizin malzemeleriniz.

1 kilo çarliston biber.
500 GR lor
1 yemek kaşığı yoğurt
1litre günlük süt. (Tire kooperatifinin sütü)

Lor'u yoğurdu, iyice karıştırdım. Benim lor'um tuzlu olduğu için tuz atmadım siz damak zevkinize göre yapın...


Daha sonra biberlerin içlerine (Her birine) yaklaşık 1 çay kaşığı kadar tuz koyuyoruz. Tuzu biberin içine güzelce yayıyoruz. Biberlerimizin hepsini bir tepsiye koyuyoruz. Ve üzerlerini bez gibi birşey ile örtüyoruz. En az 12 saat tuzlu şekilde kalması gerekiyor. 12 saat sonra örtüyü kaldırıyoruz ve bir bakıyoruz biberlerimizin içi su dolmuş İçindeki suyu boşaltıyoruz ancak tekrar yıkamıyoruz.
Bu aşamayı da hiç yapmamışız.

Biberi bulamayınca ben diğerlerine bakmadım. Koyun sütü eskiden az da olsa satılırdı. Şimdi hiç göremiyorum. Bir ihtimal sanem keçisi sütü bulabiliriz. 600 gram kaymak bulmak biraz zor. Bizim burada bile iyi kaymağı zor buluyoruz. Manda sütü iki kere pişirilerek iyi kaymak yapılırdı. Şimdi bir kere ile yapıyorlar. Gerçek manda sütü olup olmadığı biraz da fiyatına bağlı olarak anlaşılabiliyor. Artık yapacağımız tek şey taze bulabilirsek marketlerde satılan krema ile idare edeceğiz. Kaymak işi zor.

Arkadaşımız ne tür peynir olduğunu yazmamış. Ben yağlı koyun peyniri seviyorum. Başkası yağsız inek peyniri. Az kaldı doktor yasakladıktan sonra biz de yağsız peynir sağlıklıdır diyeceğiz. Ben tam yağlı peynir ile yapmayı düşünüyorum.

Siz lor peyniri kullanmışsınız. Lor peynirde su oranı zaten yüksek. Satılan lorların yağları da alınıyor. Kaymak zaten sütün yağı. Siz loru beşyüz gram koymuşsunuz. Sütü ise bir kğ. Su oranı otamatikman ikiye katladı. Kaymak işin içine girmedi. Siz yoğurt da ekleyince arkadaşımızın tarifinin tamamen dışında yeni bir turşu keşfetmiş oldunuz. Sütümüz tuz olmaz ise yoğurda dönmüştür. Umarım zararlı bakteriler oluşmamıştır. Su oranı yüksek olunca sosu kestiğiniz biberlerin içine doldurmanız da zor olmuştur.

Kavanoza yerleştirdiğim lorlu biberlerin üzerine kavanozun aldığı kadar süt doldurdum. Kapaklarını kapattım.
Arkadaşımızın yazdığı sos için yazdığı ölçüde malzemelerin tamamının karıştırılıp bu karışımın biber içine doldurulması gerekiyordu. Süt sos içine girmesi gerekiyordu. Öncelikle malzemeleri hazırlayıp arkadaşımızın tarifini tam uyguladıktan sonra muhtemel bu sorunlar ortaya çıkmayacaktır.

Ben de okulda iken eldeki malzemelerle yeni tatlar ortaya çıkarmaya çalışırdım. Arkadaşlarımız da karınları aç olunca mecburen yerlerdi. Umarım sizin tarifiniz iyi olur. Ben de merakla bekliyorum.

Bir aksilik olmaz ise boşnak biberini öncelikle yetiştirmeye çalışacağım. Onun acılığı ve kullanılan malzemeler ile kaymaklı biber turşusunu da özel bir tat yapacaktır


Düzenleyen Muda : 21-10-2018 saat 23:14
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön