View Single Post
Eski 18-10-2018, 14:54   #6
Ayazkızı
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 74
Almanyada yaşarken suratına bakmadığım Sauerkraut, faydalarını öğrenince kıymete bindi. Geçtiğimiz yaz tatile gelen torunum bir sauerkraut küp'ü getirdi (3Lt) geçtiğimiz pazartesi günü pazara gidildi. Üretici kardeşlerden bir büyük lahana aldık. Daha doğrusu lahana bana o kadar büyük geldi meğer gözümde büyütmüşüm kıyıldığında tarttım 3.5 kilo lahana çıktı.

Almanlar ince, ince kıyıyorlar veya özel aletle rendeliyorlar. Ben ince kıyamam, öyle özel bir rendem yok ama ahçıları kıskandıracak kadar güzel bıçak kullanan bir oğluşum var. Oğlum lahanayı güzelce kıydı. Ben rusların tarifinde gördüğüm gibi içine biraz havuç birde elma rendeledim. Tüm tariflerde tuz oranını 15- 25 Gr arası değişiyor ( ben çok tuzlu turşu sevmem bir kiloya 15 gr tuz hesabı ile) tuzladım ve bir kaç dakika ovuşturdum. Lahanalar hemen suyunu saldı.

Küp'e doldurmaya başladım. Videolarını seyrettiğim almanların yaptığı gibi özel tokmağıile dövmeye başladım. ( tokmak da almanyadan geldi çünkü ben burada ahşap işleri yapan adama bu tokmağı şeklini şemalini bir türlü anlatamadım veya onun canı yapmak istemediği için anlamak istemedi) ben lahanayı hem suyu çıksın hemde küp'ün içine sıkı, sıkı yerleşsin diye dövüyorum. lahanalar vurduğum yerin karşısından yukarı çıkıyor. Baktım bu şekilde beceremiyorum ve zaten yeterli su oluştu. Yumruğumla bastıra, bastıra yerleştirdim lahanaları. Bu arada her lahana katmanının arasına havanda azıcık ezdiğim ardıç tohumu ( 3-4 tane) çay kaşığının ucu ile kimyon, hardal ve kişniş tohumu serpiştirdim. alman oma'ları ( nineler) böyle yapıyormuş. fermente edilmiş lahananın besleyici değerine değer katıyormuş bu tohumlar ve tabii aromaları da harika bir lezzet veriyormuş.

En üst katı yerleştirdikten sonra daha önceden ayırdığım lahana yaprağını yerleştirdim onun üzerine de küp ile birlikte gelen ağırlık taşlarını koydum taşların üzerinden tokmakla bastırarak iyice sıkışmasını sağladım. Sıkışma çok önemliymiş. küp'ün kapağını kapatıp ağız kısmındaki oluğa biraz su döktüm. Bu oluktaki su sayesinde içeride oluşan gaz dışarı çıkıyor ama dışarından küpün içine hava girmiyormuş.

Sauerkraut küp'ü bir kaç gün mutfakta duracak ondan sonra 20-25 gün serin bir yere transfer olacak. Balkona koyun diyorlar da İzmir de balkonlar evin içinden sıcak. Biraz önce ablam müjde verdi pastırma sıcakları olacakmış. "Nasıl sevindiğimi annatamam" dedim kendisine. Ben sauerkratum için serin yer ararken olacak iş mi bu şimdi. Neyse buluruz bir çaresini.

Bu arada lahananın hepsi Küp'e sığmadı biraz da kavanoza koydum. Kavanozda fermente süreci daha kolay takip ediliyor. Süreç iyi gidiyor gibi...

Sonucu buraya yazarım. Bakalım Almanyada nefret ettiğim tat mı olacak yoksa evde yapılan baaammbaşka bir şey mi olacak..

Ayazkızı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön