View Single Post
Eski 17-10-2018, 18:01   #20
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Sn aziztoprak,

aziztoprak
aziztoprak
aziztoprak

Yukardaki her üç linkteki karpuzlarla ilgili olarak;

Alıntı:
Yakınında "iri alaca" karpuz da yetiştirdim. Ama renk ve görünüşlerine bakıldığında birbirlerinden hibritlendiklerini zannetmiyorum.
ve

Alıntı:
Yakınında "iri alaca" ve sarı karpuz da yetiştirdim. Ama renk ve görünüşlerine bakıldığında birbirlerinden hibritlendiklerini zannetmiyorum.
ve

Alıntı:
Yakınında sarı karpuz da yetiştirdim. Ama renk ve görünüşlerine bakıldığında birbirlerinden hibritlendiklerini zannetmiyorum.
demişsiniz. Bahsettiğiniz karpuzların tamamı ya da tamamına yakını hibritlenmiş durumda. Bunu bu mevsim farketmeniz mümkün değil.

Birbiriyle yan yana yetiştirilen iki karpuz çeşidinin dış görünüşü (kabuk deseni, meyve rengi ve meyve şekli) birbirine çok benziyorsa, bu iki çeşidin birbiriyle çaprazlanması sonucunda elde edilecek tohumlardan ertesi sene ektiğinizde (F1), çaprazlanmanın farkına varmanızı çok zorlaştıracak şekilde tek tip (F1 tohumların temel özelliklerinden birisi uniform meyve üretimi sağlamaları) meyveler elde edeceksiniz (bu durumda, karpuzlardan birisi sarı etli olduğu için, hibritlenme tespiti biraz daha kolay olabilir). Esas sorun ikinci nesilde (F2) ortaya çıkacak çünkü hibritlenmiş tohum açılım yapacak ve farklı meyve şekilleri, kabuk desenleri, et kalitesi, tohum renkleri, çekirdek büyüklüğü vb ile karşılaşacaksınız.

Özetle, kataloğunuzda paylaşıma açtığınız her üç karpuz tohumu da artık hibrit tohum. İri Alaca karpuz için "nesli tükenmek uzere" demişsiniz. Nesli bu duruma gore tükenmiş durumda. Elinizdeki tohumlar artık iri alaca karpuza değil baska bir çeşide ait.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön